Vladimir Putin, în scenariul Ceaușescu. O parte a camarilei îl minte, cealaltă uneltește
Vladimir Putin ar putea fi prins la mijloc între oamenii din propriul său anturaj care se luptă pentru a deține poziții de control. Un astfel de conflict ar fi între gruparea Șoigu, ministrul Apărării și generalii săi, împotriva celei constituite în spatele liderului cecen Ramzan Kadîrov și al șefului informal al mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin. Motivul invocat de cei din urmă este noua umilință suferită în Crimeea, după explozia "podului lui Putin". Scenariul amintește, într-o oarecare măsură, de cel care a dus la căderea fostului lider comunist al României, Nicolae Ceaușescu, sabotat atât de incompetența camarilei loiale, cât și de uneltirile celor care urmăreau să-i ia locul.
Doi dintre locotenenții cu cea mai mare notorietate ai liderului de la Kremlin, fondatorul Wagner Evgheni Prigojin, supranumit "chelnerul lui Putin" și conducătorul cecen Ramzan Kadîrov, i-au declarat război deschis ministrului apărării Serghei Șoigu, un lider loial lui Putin, și generalilor ruși de rang înalt după înfrângerile care au venit pe bandă rulantă pentru armata rusă, potrivit unei analize The Guardian.
Ambițiile lui Prigojin și Kadîrov de a deveni "strategii" sau chiar conducătorii campaniei împotriva Ucrainei au fost remarcate și de o analiză Politico, potrivit căreia ajungerea oricăriua dintre cei 2 la butoane ar fi un scenariu de coșmar.
Între timp, noile umilințe provocate de ofensiva ucrainenă și de explozia de la podul Kerci ar fi dus la o ruptură majoră în sânul clasei conducătoare, care caută vinovații.
Potrivit The Guardian, disperarea și exasperarea puterii de la Kremlin sunt alimentate de faptul că eșecul din Ucraina nu mai poate fi ascuns. Sigur, oficiali mai ambițioși au văzut o oportunitate în acest haos pentru a-și înlătura rivalii, folosndu-se de propuneri despre cum ar putea fi întoarsă soarta războiului sau măcar de a evita un dezastru total.
Alții au optat să stea în umbră și să încerce să rămână la putere sau să evite să fie pedepsiți. Agențiile de spionaj din Occident au raportat niveluri ridicate ale nemulțumirii în rândul armatei ruse și a elitei țării.
Unele au sugerat chiar că ar putea avea loc o lovitură de stat.
PRIGOJIN ÎL VÂNEAZĂ DE MULT PE ȘOIGU. BANII AR FI CAUZA
„Putin are o personalitate foarte distructivă, el joacă diverse facțiuni între ele ca să vadă care este cel mai bun rezultat”, a spus un fost oficial al Ministerului Apărării pentru The Guardian.
„Nu știe cum să repare relațiile, așa că într-un final, cineva va cădea victimă. Putin vrea doar să vadă ce este mai bine pentru el și războiul din Ucraina.”
Potrivit unui fost oficial de rang înalt al armatei ruse care a lucrat cu Șoigu și Prigojin, rivalitatea dintre cei doi este o luptă veche care se trage de la momentul fondării Grupului Wagner în 2014, după anexarea Crimeei.
Rivalitatea s-a intensificat atunci când Șoigu l-a dat afară pe ministrul adjunct al apărării Dmitri Bulgakov, un oficial care l-ar fi ajutat pe Prigojin să obțină contracte benefice de aprovizionare a armatei.
Putin, vizat de scenariul "dictatorul a fugit". Ce lovitură se pregătește din interior
PARADOX TIPIC RUSESC: ORICÂT DE RĂU PARE, ȘOIGU AR FI "BĂIATUL BUN"
Înlăturarea ministrului rus al Apărării ne arată și un scenariu despins parcă din marile romane clasice depre profunzimea și suferințele sufletului slav.
„Cunoscându-l pe Șoigu, cred cu tărie că ar fi fericit să fie demis în momentul acesta. El vrea să scape de tot acest deazstru”, a spus fostul oficial al armatei ruse, amintește analiza The Guardian.
Originar din regiunea rusească Tuva, Șoigu s-a împotrivit războiului declanșat în 2014 în Donbas, dar a fost contrazis de un grup de consilieri pro-război de la Kremlin din care face parte și Nikolai Patrușev.
Șoigu nu ar fi fost nici în favoarea recentelor „anexări” ale teritoriilor ucrainene ocupate, a dezvăluit sursa citată de The Guardian.
FSB, ÎN ROLUL "SECURIȘITLOR BUNI": SERVICIUL SECRET NU LE-AR PERMITE "NEBUNILOR" PRIGOJIN ȘI KADÎROV SĂ PREIA PUTEREA
„Nu îmi pot imagina cum FSB le-ar permite lui Prigojin sau Kadîrov să câștige vreo putere politică”, a spus Evghenia Albats, un jurnalist de investigații și editor la New Times. „Este imposibil.”
Albats, care a plecat de curând din Rusia după ce a fost luată la țintă pentru reportajele sale, a spus că sursele sale din guvernul rus estimează că cel puțin 70% dintre oficialii de rang înalt – un grup de persoane pe care jurnalista l-a numit „nomenclatura” – se opun războiului.
Paradoxal, spune Albats, poziția lui Putin nu este în pericol deocamdată pentru că oficialii de top sunt speriați.
„Ca să existe o schismă, oamenii trebuie să nu mai fie înfricoșați. Unde ar putea acești oameni să se întâlnească? Telefoanele sunt ascultate, apartamentele sunt supravegheate.”
Dmitri Oreșkin, un analist politic cu multă experiență, a spus că riscurile pentru oricine care mișcă împotriva lui Putin sunt pur și simplu prea mari, iar riscurile de a deconta eșecurile acestuia nu sunt deloc neglijabile.
„Dacă îl dai jos pe Putin trebuie să obții rezultate foarte repede, dar toată lumea știe că acest lucru este imposibil acum”, a explicat Oreșkin.