Vlad Voiculescu: Vom construi un nou centru de transfuzii, cât de curând se poate
Sute de persoane au mers, vineri, la Centrul de Transfuzii Bucureşti unde au donat sânge, printre aceştia fiind şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, acesta susţinând că pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru construirea unui nou centru de transfuzii.
Sute de persoane au mers, vineri, la Centrul de Transfuzii Bucureşti unde au donat sânge, printre aceştia fiind şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, acesta susţinând că pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru construirea unui nou centru de transfuzii.
"Nu e prima dată, am venit de mai multe ori. Acum am un caz în familie şi este nevoie. Am venit cu nişte nepoate", susţine o femeie din Bucureşti.
"Celor care stau acasă şi se gândesc <>, le spun că e stupid să gândească aşa. Am şi eu o gramadă de prieteni care zic <>. Până nu eşti expus situaţiei nu înţelegi. Sau până nu eşti în domeniul medical, ca să înţelegi nevoia. Esti ignorant, nu îţi dai seama, trăieşti aşa în bula ta. Cei mai mulţi nu se lovesc, spre norocul lor, şi le doresc să nu se lovească niciodată în continuare. Nu e prima dată când vin. Şi eu şi fratele meu şi toata lumea din familie donăm", explică un donator.
Cei care merg pentru prima dată să doneze sânge sunt ghitaţi, de cele mai multe ori, de problemele pe care le întâmpină cei apropiaţi lor.
"Mi-au spus că nu se poate pentru că nu am dormit şi nu sunt odihnit, mi-au spus să vin în altă zi. Am venit cu fratele şi un văr, avem nevoie pentru tatăl matuşei mele", susţine un bărbat din Capitală, citat de Mediafax.
"E prima dată când vin, pentru cineva din familie. De la spital ne-au spus că nu mai au. El are hemoglobină mică, îi trebuie completat cu perfuzii de sânge şi atunci trebuie să dau şi eu şi probabil şi alte persoane", a declarat un alt donator.
Medicii susţin că, la nivel naţional, numărul donatorilor a scăzut.
"Nu este o altă criză, este aceeaşi problemă pe care o avem - numărul donatorilor de sânge nu este suficient pentru a asigura necesarul de sânge din spitale. Noi suntem încă la 1.7% din populaţia României care donează sânge, nu a crescut numărul donatorilor de sânge în România, ba dimpotrivă, anul acesta cred că va fi o scădere a colectei. Noi, în Bucureşti, asigurăm 50-60% din necesarul de sânge cu greu şi cu ajutorul centrelor limitrofe. Operaţiile programate suferă. Pacienţii sunt amânaţi uneori şi două-trei săptămâni de la donare, având în vedere că nu e sânge şi că trebuie să asigurăm urgenţele. Cele mai căutate grupe sunt cele cu RH negativ. Avem o presiune de câteva săptămâni pe A2 negativ, presiune mare. (...) La nivel naţional a scăzut numărul donatorilor. Cred că este o problemă şi promovarea donării de sânge în România. Ar trebui să existe campanii mai multe de promovare şi să acţioneze în mod constant", a declarat Doina Gosa, directorul Centrului de Transfuzii din Bucureşti.
Printre cei care au donat sânge vineri este şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Acesta susţine că Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă, ce va fi adoptată după alegeri, pentru construcţia unui nou centru de transfuzii.
"Şi în timpul zilelor libere în spital e nevoie de sânge şi e important să facem asta. Cred că sistemul de transfuzii, sistemul în care gestionăm sângele poate fi mult îmbunătăţit, avem un plan la care lucram de ceva vreme şi săptămâna asta o să propunem şi câteva măsuri concrete. Dar cred că dacă fiecare dintre noi face ce ţine de fiecare dintre noi, lucrurile vor fi cel puţin la limita rezonabilului (...) Măsurile ţin de oameni, de cum sunt plătiţi, de programul de lucru. Programul trebuie prelungit, trebuie să poţi să vii să donezi sânge şi după-amiaza. De asemenea, infrastructura care nu este neapărat una adecvată dacă ne gândim că în Bucureşti Centrul de transfuzii funcţionează pe o clădire cu risc seismic. Asta este un lucru complet inacceptabil. Ne trebuie un nou centru de transfuzii în Bucureşti. Am selectat deja un teren. O să se facă transferul de la Institutul Hociota către Centrul de Transfuzii Bucureşti. Acolo se va construi un centru de transfuzii nou. Cât de curând se poate. Avem două opţiuni - fie îl construieşte statul, fie o colaboarare cu fundaţii, organizaţii care să îl construiască din bani privaţi şi să îl doneze apoi statului. (...) Este o ordonanţă de urgenţă, dar avem restricţia legală -şase luni înainte de alegeri nu poţi schimba chestiuni care ţin de salarizare, de cheltuieli de persoanal, dar o să facem asta imediat după alegeri. Modul în care gestionăm sângele trebuie spă fie o prioritate pentru orice Guvern", a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.