MENIU

VIRUSUL UCIGAȘ. Mai mulți români din China, așteptați la București. Recomandarea MAE

Mai mulți români sunt așteptați, marți, să revină în țară de la Beijing. Printre aceștia, și cei 25 de artiști ai ansamblului folcloric din Mioveni care au ajuns în China săptămâna trecută. Ministerul Afacerilor Externe a recomandat românilor aflați în China înregistrarea prezenței lor la misiunile dipomatice. Până acum, MAE a transmis că trei cetăţeni români au contactat Ambasada României la Beijing pentru a-şi semnala prezenţa în regiunea Hubei, unde a apărut noul coronavirus. De asemenea, 120 de cetățeni români mai sunt în Hong Kong și alți 70 în Macao. Potrivit celui mai recent bilanț, au fost raportate 107 decese și peste 4.500 de cazuri de infectări cu noul coronavirus.

 

Ansamblul folcloric de dansuri din Mioveni revine marți în țară de la Beijing. Este vorba de cei 25 de artiști ai ansamblului folcloric ″Plai de Dor″ din Mioveni care au fost într-un turneu în China. Ei și-au anulat turneul, care presupunea și un concert în Beijing. Ansamblul de dansuri folclorice a ajuns în China pe 23 ianuarie ca să participe la Festivalul Primăverii care începea pe 25 ianuarie. Cei mai mulți dintre membrii ansamblului sunt tineri cu vârste între 13 și 18 ani. La o zi după ce copiii au aterizat la Beijing, spectacolele au fost anulate din cauza virusului nou apărut. De asemenea, li s-a recomandat să nu iasă din hotelul în care erau cazați.

Potrivit ultimelor informaţii existente la nivelul Ambasadei României la Beijing, MAE precizează că în evidenţele misiunii şi-au înregistrat prezenţa în provincia Hubei trei cetăţeni români, respectiv doi în oraşul Yichang şi unul în Wuhan. Persoanele în cauză au contactat Ambasada României la Beijing doar pentru a-şi înregistra prezenţa în regiune, starea lor de sănătate fiind bună.

"De asemenea, Ambasada României la Beijing este în contact cu un grup de cetăţeni români care se află în Beijing pentru a lua parte la un eveniment organizat cu prilejul Anului Nou Chinezesc, însă aceştia au precizat că vor părăsi teritoriul Republicii Populare Chineze în cursul zilei de astăz (luni - n.red.), urmând să ajungă în România în cursul zilei de marţi, 28 ianuarie", arată MAE.

Totodată, misiunea diplomatică a luat legătura, direct şi prin intermediul reţelelor de socializare, cu studenţii români bursieri din R. P. Chineză pentru mai multe informaţii privind prezenţa lor pe teritoriul acestui stat, dar şi pentru a le pune la dispoziţie datele de contact ale misiunii diplomatice.

"De asemenea, pe baza estimărilor Consulatului General al României la Hong Kong, MAE precizează că în regiunea administrativă specială Hong Kong se află aproximativ 120 cetăţeni români, iar în RAS Macao aproximativ 70. Oficiul consular a fost contactat atât telefonic, cât şi prin e-mail de către mai mulţi cetăţeni români care urmează să efectueze deplasări în scop turistic în perioada următoare în cele două regiuni pentru a solicita informaţii despre situaţia actuală", precizează MAE.

MAE precizează şi că, până la acest moment, la nivelul misiunii diplomatice sau al oficiilor consulare nu au fost recepţionate solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români afectaţi de situaţia din R. P. Chineză.

"MAE, prin Ambasada României la Beijing, este în permanent contact cu autorităţile chineze şi participă în mecanismele UE şi internaţionale privind monitorizarea, cooperarea şi acţiunile de asistenţă / protecţie consulară în folosul cetăţenilor europeni prezenţi în regiunea direct afectată de epidemia de coronavirus, pentru a trata cu celeritate eventualele cereri din partea cetăţenilor români. MAE precizează că România nu are personal diplomatic în regiunea Hubei".

MAE a emis atenţionări de călătorie atât pentru provincia Hubei din Republica Populară Chineză, cât şi pentru regiunile administrative speciale Hong Kong şi Macao, care pot fi consultate la următoarele adrese: www.mae.ro/node/51391 şi www.mae.ro/node/51424. Misiunea diplomatică română a transmis aceste atenţionări de călătorie şi pe grupurile de socializare ale comunităţii româneşti din Republica Populară Chineză.

Pentru informaţii suplimentare, cetăţenii români sunt sfătuiţi să acceseze şi site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

MAE reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!

MAE subliniază utilitatea operaţiunii de înregistrare a prezenţei în străinătate la cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular român, ca instrument de sprijin pentru coordonarea acţiunilor de protecţie consulară.

După sosirea în țară, românii veniți din China vor fi monitorizați timp de două săptămâni, ținuți ân carantină.

Pe aeroporturi, autoritățile de la noi deja au luat primele măsuri. Pasagerii sunt informați despre coronavirus. Oamenii primesc sfaturi și despre cum pot să țină la distanță virusul și sunt îndemnați să ceară ajutor personalului medical al aeroportului.

Depistarea coronavirusului în cazul persoanelor suspecte se face la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș din București. Nu există teste rapide comercializate în farmacii și nici un tratament specific administrat într-o astfel de situație. Într-o primă etapă ei vor fi spitalizați la Matei Balș, apoi în alte centre din țară. 

Persoanele care iau contact cu noua tulpină de coronavirus au febra mare, tuse iritativă, dificultăți de respirație și senzație accentuată de rău generalizat.

NUMĂRUL DECESELOR DIN CAUZA EPIDEMIEI VIRALE A AJUNS LA 107, INFECTAȚI - PESTE 4.500

Virusul chinezesc. Coronavirusul 2019-nCoV continuă să se răspândească.  Numărul victimelor epidemiei de pneumonie virală din China a crescut la 107, cu 25 mai multe decât cele 82 raportate luni. Până marți dimineață au fost confirmate aproximativ 4.515 cazuri de infectare cu noul virus chinezesc pe teritoriul Chinei.

CAZURI DE INFECȚIE CU NOUL CORONAVIRUS RAPORTATE ÎN AFARA CHINEI. LISTA ȚĂRILOR

Până marți dimineață au fost raportate 62 de cazuri în afara Chinei. În Hong Kong și Thailanda u fost înregistrate câte 8 cazuri de infectate cu noul virus. În Macao, Australia, Singapore și SUA, câte 5 cazuri, în Japonia, Malaezia, Taiwan, Coreea de Sud, câte 4 cazuri, în Franța, 3 cazuri, Vietnam, 2 cazuri. în Cambodgia, Canada, Germania, Sri Lanka, Nepal, câte un caz.

Oficial, până luni seară, 2.886 de persoane erau raportate ca fiind infectate în China cu noul coronavirus, pe lângă 82 de decese, ultimul fiind semnalat în Beijing, primul deces produs în afara regiunii Wuhan.

HARTA ACTUALIZATĂ în timp real! Unde a ajuns CORONAVIRUSUL în lume în acest moment. Harta actualizată în timp real a evoluţiei pandemiei cu coronavirus, elaborată de cercetătorii de la Centrul „Johns Hopkins”. Informații LIVE referitoare la zonele efectate, la numărul cazurilor confirmate şi la decesele înregistrate. HARTA LIVE AICI