Virusolog german: De măști nu scăpăm așa de repede! Trebuie purtate și după vaccinarea anti-COVID-19 de la sfârșitul anului 2021
Virusologul german Christian Drosten spune că îmbrățișările trebuie să mai aștepte, iar măștile de protecție trebuie purtate și după ce începe vaccinarea anti-COVID-19, la sfârșitul anului viitor, într-un interviu acordat Deutsche Welle. Totodată, el avertizează că sunt necesare măsuri restrictive în continuare, pentru a nu avea situațiile de acum din Spania, Franța sau Marea Britanie.
Virusologul Christian Drosten este de părere că pandemia de coronavirus va dura până la sfârșitul anului 2021. Totuși, acesta consideră că populația din anumite regiuni ale lumii va fi deja protejată la anul, în fața noului coronavirus.
Despre imunizarea populațiilor prin vaccinare spune că „este foarte greu să facem prognoze globale. Avem foarte multe situații diferite și dificile în Europa. Iarna nu va fi ușoară. Anul viitor vom avea vaccinuri. Cred că va dura până la finalul anului viitor ca aceste vaccinuri să ajungă la anumite părți din populație”, a declarat profesorul în virusologie Christian Drosten, director al Institutului de Virologie la spitalul Charité din Berlin.
Drosten s-a numărat printre primii cercetători care au descoperit virusul SARS în 2003, iar la începutul acestui an, după izbucnirea pandemiei, a dezvoltat primul test la nivel mondial de diagnosticare a infecției cu SARS-CoV-2.
Măștile anti-coronavirus vor fi purtate cel puțin până la sfârșitul anului 2021
Măștile de protecție vor fi necesare încă cel puțin un an de acum încolo, consideră virusologul german.
„De măști nu scăpăm așa repede. Și după ce vom începe vaccinarea, cea mai mare parte a populației va trebui să poarte mai departe măștile. În țări ca Germania, cu un număr mic de cazuri de infectare, nu va exista o imunizare în masă. Probabil că aceasta nu va exista nici în celelalte țări din Europa”, a declarat specialistul german.
Purtarea măștilor „va fi o chestiune foarte regională. Nu m-ar mira ca, anul viitor, în anumite părți ale lumii populația să fie protejată. Dar aceasta înseamnă că, în părțile respective ale lumii, populația să fi trecut printr-o epidemie nu prea gravă, mai ales datorită structurii demografice tinere. În Africa ar putea fi așa. Cel puțin așa sper, că profilul tânăr al populației africane se va dovedi un factor de protecție. În alte părți ale lumii, unde strategia este de a limita o răspândire masivă a virusului, în așteptarea unui vaccin, cred că vom fi nevoiți să purtăm măștile de protecție până la sfârșitul lui 2021. Este imposibil să facem prognoze exacte, dar anul viitor va fi un an în care vom purta măști”, a mai spus Drosten, potrivit Deutsche Welle.
Restricțiile anti-COVID-19, necesare, dar suportabile economic
Venirea sezonului rece nu implică mari diferențe pentru statele europene, astfel că este nevoie să fie aplicate restricții în continuare, toamna și iarna, cu condiția ca măsurile să fie suportabile pentru economiile acestora, mai spune Drosten.
„Cred că există puține deosebiri între țările europene în ceea ce privește structura demografică a populației și alți parametri. Trebuie deci să privim spre ceilalți – spre Franța, Marea Britanie, Spania. Ce vedem acolo, vom avea și noi, în Germania, dacă nu luăm măsuri neîntârziat, măsuri care să fie suportabile pentru economie, dar care trebuie în același timp să ducă la îndeplinirea obiectivului de a ține epidemia sub control. Este o sarcină grea să găsim momentul corect în care să schimbăm actualele măsuri, care acum sunt corecte și la care nu este nimic de criticat”, a concluzionat virusologul Drosten în interviul pentru publicația germană.