MENIU

VINE ZĂPADA. 5 GREŞELI pe care trebuie să eviţi dacă eşti ŞOFER

Ce trebuie să ştii când pleci la drum iarna

ZĂPADĂ. CONDIŢII DE IARNĂ. Vin zăpezile: meteorologii au emis o INFORMARE METEO de ninsori viscolite şi ger în aproape toata ţara, începând cu vineri, 24 ianuarie, ora 18. Ca să nu ai surprize neplăcute cu maşina în zilele următoare trebuie să eviţi câteva greşeli clasice.  

CAUCIUCURI DE IARNĂ. Singura grijă a celor mai mulţi şoferi români o constituie în sezonul rece CAUCIUCURILE DE IARNĂ. Sunt şi alte lucruri pe care trebuie să le ai în vedere când conduci în CONDIŢII DE IARNĂ:

1. Nu lăsa frâna de mână trasă peste noapte. Rişti ca sistemul de frânare să îngheţe în parcare şi dimineaţa să ai probleme tehnice la pornire.

2. Verifică presiunea în roţi. Trebuie să respecţi indicaţiile din manualul tehnic al maşinii ca să ai presiunea recomandată de producătorul auto. Presiunea este foarte importantă în timpul iernii pentru că asigură o aderenţă mai bună. Aderenţa este de obicei scăzută din cauza drumului ud sau inghetat, iar temperatura face ca presiunea aerului din cauciucuri să scadă.

3. Foloseşte aditivi anti-îngheţ în benzină. Dacă ai maşină pe benzina este recomandat să foloseşti aditivi anti-inghet. În schimb, la motoarele diesel este recomandata motorina de iarna, care ajuta la o aprindere mult mai usoara. Nu uitati nici de filtrele de combustibil. Iarna este indicat sa aveti grija sa folositi unele noi.

4. Atenţie la baterie. Iarna bateria este de 2-3 ori mai solicitata la pornire decat vara, iar puterea ei scade chiar si cu pana la 50%. Foloseşte cât mai puţin sursele de consum de energie din maşină, iar în momentul parcării, înainte de a opri maşina, lasă câteva minute motorul pornit fără niciun consumator electric.

5. Nu uita să ai la tine un spray anti-îngheţ. Fiecare şofer poate folosi un spray special împotriva îngheţului, cu care să pulverizeze seara încuietorile maşinii. De asemenea, poţi pulveriza spray siliconic şi pe chederele uşilor, ca acestea să nu se lipească la ger.