VIDEO/ Val de cadre medicale care NU vor sa se vaccineze antiCovid. CARE sunt MOTIVELE
Mulți medici și asistente refuză vaccinarea anti-covid! Primele doze de ser împotriva virusului Sars-Co-V2 ar putea ajunge în România chiar la sfârșitul acestui an, a anunțat premierului Ludovic Orban, dar nu toți doctorii acceptă să se vaccineze. Unii invocă faptul că au deja anticorpi pentru că au trecut prin boală, alții spun că preferă să mai aștepte un timp să vadă efectele secundare măcar pe termen mediu ale vaccinului, relatează Realitatea PLUS.
În toate spitalele de stat și private din țară s-au făcut liste cu angajații care vor să se vaccineze.
La Colentina, spre exemplu, din cei aproape 1.400 de angajați, aproximativ 35% dintre aceștia spun că nu vor să se vaccineze, cel puțin în prima fază.
"Majoritatea au fost infectati si au anticorpii in momentul de fata. Probabil ca dupa ce va scadea titrul de anticorpi, vor solicita si dumnealor vaccinul", a afirmat Remus Mihalcea, manager Spitalul Colentina București.
Medicul Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Oftalmologie București, explică de ce refuză vaccinul.
"Eu in niciun caz, desi eu sunt o persoana pro vaccinista. De data asta sunt total impotriva si va spun si de ce: pentru ca acest vaccin nu a trecut proba timpului si, dupa parerea mea, se poate intampla orice. Este mult prea rapid facut. Sunt foarte convinsa ca marea majoritate nu va dori acest lucru", a declarat Monica Pop.
Și în țară sunt spitale unde cadrele medicale se declară sceptice în privința vaccinării. Numai în județul Maramureș, aproximativ 600 de asistente nu doresc să fie vaccinate. În Timișoara, la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș, 10% din personal refuză vaccinarea.
"Daca incepem valul trei cu spitalele pline si fara sa adoptam vaccinarea, nu stim unde o sa ajungem... Marea majoritate sunt dispusi sa se vaccineze, iar o mica minoritate asteapta date suplimentare despre ce vaccin, cum este vaccinul si anumite date medicale care o sa fie publicate", a afirmat, la randul sau, prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalul Boli Infectioase „Victor Babes”.
Premierul Ludovic Orban a anunțat că primele doze de vaccin ar putea ajungă în a doua parte a lunii decembrie și că personalul medical va fi primul vaccinat, însă doar pe bază de voluntariat.
Rezultatele centralizate pentru fiecare unitate în parte arată că nu toți medicii și asistenții medicali sunt dispuși să primească dozele de ser.