VIDEO Spitalul din Piatra Neamț, feuda tuturor baronilor locali, indiferent de partid
Corupția politică ucide. S-a întâmplat și la Piatra Neamț, unde autoritățile locale au plătit zeci de milioane de euro pentru telegondolă, telescaun și o pârtie fără zăpadă, dar Spitalul Județean, unde a avut loc tragedia din weekend, l-au lăsat aproape la stadiul anilor 70. O mafie de ani de zile a pus stăpânire pe spital și nimeni nu a făcut nimic.
O mafie de ani de zile a pus stăpânire pe spital și nimeni nu a făcut nimic. De la Culiță Tărâță, fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, la fostul primar Gheorghe Ștefan și până la actualul șef al consiliului județean Ionel Arsene- toți s-au luptat pentru influență și acces la resurse. Ba chiar s-au turnat între ei pentru șpăgi de milioane de euro. Rezultatul - de-a lungul anilor, oamenii s-au plâns de condițiile precare din spital, de lipsa medicilor, a echipamentelor sau a medicamentelor vitale care, multora, le-ar fi putut salva viața.
Dar să privim în urmă să vedem cine sunt oamenii care ar fi putut schimba fața celui mai important spital din județ.
Unul dintre ei a fost Culiță Tărâță. Acesta a fost deputat PSD în două mandate, între anii 2000 - 2004 şi 2008 - 2012. În anul 2011, a demisionat din PSD şi a devenit fondator şi vicepreşedinte al UNPR. În anul 2012, Culiţă Tărâţă a candidat şi a câştigat preşedinţia Consiliului Judeţean Neamţ în cadrul unei alianţe UNPR cu PDL şi PNŢCD.
În august 2001, la doar câteva luni după ce Ilie Sârbu a fost numit ministru al Agriculturii, Culiţă Tărâţă, pe atunci deputat PSD, semna cu statul român „contractul vieţii lui”, care l-a transformat peste noapte în cel mai mare moşier al ţării și posesorul celei mai mari ferme agricole din Europa. Atunci statul i-a concesionat Insula Mare a Brăilei fără licitaţie pe o perioadă de 20 de ani. Presa scria atunci că ministrul Agriculturii Ilie Sârbu ar fi intervenit pentru ca membrii CA să voteze concesionarea. Ilie Sârbu a dezmințit ulterior acuzaţiile de trafic de influenţă în favoarea lui Culiță Tărâţă. De profesie inginer agronom, Culiţă Tărâţă a fost şi fondatorul Holdingului TCE 3 Brazi care a avut în administrare Insula Mare a Brăilei. Culiță Tătâță a murit în 2014, în urma unei boli incurabile. Însă, de-a lungul anilor, între el și un alt baron local, Ionel Arsene a existat o lungă rivalitate.
Actualul Șef al Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, care a fost reținut în 2018 de procurorii DNA și pus apoi sub control judiciar, a fost acuzat că, în 2013, a intervenit pe lângă o persoană din conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate pentru ca preşedintele de la acea vreme al Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă, să fie declarat incompatibil.
În anul 2014, Arsene a fost implicat într-un scandal de proporții. Acesta ar fi apărut într-un filmuleț dezbrăcat până la șosete, în timp ce întreținea relații sexuale cu o tânără, cel mai probabil elevă. Arsene a negat că el ar fi în acel filmuleț, însă în mediul politic el a rămas cu porecla ”Șosetă”.
Numele lui Ionel Arsene se leagă și de alt dosar. De data aceasta, fostul redactor șef la ziarului România liberă Dan Turturică a fost acuzat că ar fi primit șpagă, în vara anului 2013, de la primarul de la acea vreme al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan. Banii ar fi venit pe filiera Ionel Arsene, actual președinte al Consiliului Județean Neamț, cunoscut drept un apropiat al fostului lider PSD Liviu Dragnea, alături de care și-a petrecut, împreună cu familia, mai multe vacanțe.
,,Gheorghe Ştefan a susţinut că i-a dat suma de 15.000 euro lui Ionel Arsene în timp ce se aflau la un hotel din Bucureşti, banii urmând a fi remişi redactorului şef de la acea vreme al ziarului România Liberă, în scopul publicării unor articole denigratoare despre preşedintele CJ Neamţ”, funcţie ocupată atunci de Culiţă Tărâţă, se arată în motivarea deciziei prin care Tribunalul Bacău l-a plasat pe Arsene sub control judiciar.
„Singura şansă de dezvoltare a municipiului Piatra Neamţ este turismul”. Aşa suna discursul lui Gheorghe Ştefan, celebrul „Pinalti”, la începutul primului său mandat de primar, între 2004 și 2008.
Prin firma Consiliului Local, SC Perla Invest SRL, în 2006, municipalitatea demarează şi chiar finalizează lucrările pentru telegondolă, teleschi şi construcţiile aferente, fără să aibă acoperire legală. Valoarea investiţiei? 12 milioane de euro. ,,Din punct de vedere al protecţiei de mediu, telegondola nu este reglementată, acolo este o arie protejată, iar instituţia noastră nu a emis nici un aviz de mediu pentru aceste lucrări", declară în 2008 directorul Agenției de Protecție a Mediului din Piatra-Neamţ, Ştefan Gal Pal. Iar în perioada de glorie a guvernării PDL, la Piatra Neamţ au ajuns zeci de milioane de euro pentru dezvoltarea unei infrastructuri necesare practicării sporturilor de iarnă. Superficialitatea proiectării a transformat planul într-un eşec lamentabil şi extrem de costisitor. Pârtia de schi este un exemplu în acest sens. Încă din primii ani de exploatare s-a constatat că expunerea pistei pe direcţia est, sud-est, grăbea topirea stratului de zăpadă. Astfel că, în ultimii ani, pârtia Cozla a fost ocolită de turiști.
Gheorghe Ştefan a câştigat, la rând, trei mandate de primar sub sigla PDL. Dar afirmarea în plan administrativ a lui Pinalti a fost favorizată şi de susţinerea politică de care edilul a avut parte în perioada guvernării portocalii. Gheorghe Ştefan a fost în toată acea perioadă un lider cu influenţă la nivelul conducerii naţionale a PDL şi un personaj apropiat preşedintelui Traian Băsescu. În aceste condiţii, Gheorghe Ştefan nu a avut concurenţă nici la nivel judeţean, controlând politic numirile şefilor la instituţiile deconcentrate, şi, cu atât mai mult la nivelul societăţilor subordonate Consiliului Local, for unde PDL a deţinut majoritatea absolută. Cu toate acestea, pentru Gheorghe Ștefan problemele n-au întârziat să apară. Pinalti a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul Microsoft, fiindu-i confiscată suma de 4 milioane de euro. Alte două dosare, unul cu prejudicierea Poşte Române şi cel cu obţinerea frauduloasă a licenţei pentru Giga Tv încă se judecă.
Incendiul de la Spitalul județean nu este primul din Piatra Neamț care ridică semne de întrebare. Aceleași interese politice au distrus și Piața Centrală. PSD, PDL, UNPR, Pro România. Pe rând, toate partidele, s-au luptat pentru putere. Iar unele legături din trecut se păstrează și în prezent. Liviu Harbuz, fost secretar de stat la ministerul Agriculturii, pe vremea când ministerul era condus de Ilie Sârbu, între 2001 și 2004 și omul lui Culiță Tărâță, a candidat la primăria Piatra Neamț din partea Pro România, partid înființat de Victor Ponta.
Un alt lider influent în zonă este Mugur Cozmanciuc. Preşedintele PNL Neamţ, deputatul Mugur Cozmanciuc, şi-a depus în luna august candidatura pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ. A pierdut în fața social-democratului Ionel Arsene, care a câștigat astfel al doilea mandat consecutiv. Despre Mugur Cozmaciuc, presa a dezvăluit că primește finanțare de la un controversat personaj din județ, Dan Misăilă, trimis în judecată de DIICOT pentru evaziune fiscală. Înainte, însă, Cozmanciuc a demisionat din funcția de consilier pe care o deținea la Iași, din cauza stării de incompatibilitate în care se afla, în condițiile în care firma lui, SC Development Training Consulting SRL, avea un contract cu consiliul local. Acesta a fost cunoscut și pentru relația apropiată pe care a avut-o cu fostul ministru al transporturilor Relu Fenechiu, cu care a derulat, prin interpuși, mai multe afaceri, unele chiar cu iz penal.