MENIU

VIDEO Scandal pe tema dublării alocațiilor în Parlament. Raluca Turcan acuză PSD de manipulare

Raluca Turcan. Foto: Inquam / George Călin

Bugetul Ministerului Muncii a fost adoptat sâmbătă de comisiile de specialitate din Parlament fără niciun amendament depus de PSD. Unul dintre acestea prevedea și dublarea alocațiilor. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, i-a acuzat pe social-democrați de manipulare și a precizat că impactul bugetar al majorării alocațiilor decise de Guvern este de 9,8 miliarde de lei.

Turcan a precizat că majorările trebuie să aibă la bază analize echilibrate pentru a nu genera scumpiri și, deci, sărăcie. Ministrul Muncii a atras atenția că o altă majorare a alocaţiilor pentru copii ar duce la depăşirea deficitului bugetar asumat de Guvern.  

”Manipulările PSD au fost atât de mari încât acum, când sunt confruntați cu realitatea, le este foarte greu să accepte. Dezbaterea parlamentară are o doză de politic, dar, astăzi, nivelul a fost coborât mult prea jos. 

Legea existentă în Parlament prevede două tranşe de majorare a alocaţiilor, una la 1 ianuarie şi una la mijlocul anului. În bugetul pe care noi îl avem pentru anul acesta în privinţa alocaţiilor, avem incluşi bani pentru majorarea de anul trecut intrată în plată şi de asemenea pentru majorarea de la 1 ianuarie. Depinde foarte mult de votul din Parlament. Dacă acesta va fi în sensul obligativităţii majorării alocaţiilor, legea trebuie respectată.

Bugetul a fost construit cu maxim de atenţie şi practic am drămuit fiecare leu în bugetul de stat. De aceea şi sumele, şi în bugetul de stat şi în bugetul de asigurări sociale, sunt mai mari şi decât în anul 2020 şi decât în anul 2019. În plus, efortul bugetar pentru majorarea alocaţiilor este în total de 9,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 1% din PIB. Ceea ce înseamnă că o altă majorare practic ar duce la ieşirea din deficitul bugetar asumat de Guvern şi susţinut de noi toţi astfel încât orice majorare de venit să nu fie însoţită de scăderea puterii de cumpărare, de inflaţie şi de scăderea calităţii vieţii", a spus Turcan, la finalul audierilor pe bugetul ministerului de resort din cadrul comisiilor reunite de buget-finanţe ale Parlamentului.

Bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru anul 2021 a fost adoptat, sâmbătă, de comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănci ale Parlamentului, fără amendamentele depuse de PSD. Deputaţii şi senatorii au dat 25 de voturi ”pentru”, 14 ”împotrivă” și trei s-au abținut. Detalii despre fondurile alocate și cum se împart banii sunt disponibile AICI.