VIDEO Noi proteste în Serbia după numărul record de MORȚI din cauza COVID-19! Manifestanții și Guvernul se acuză reciproc pentru bilanțul dramatic
Protestele antiguvernamentale au continuat și vineri seară, la Belgrad și în alte căteva orașe din Serbia. În capitală, un demonstrant ar fi fost înjunghiat, în fața Parlamentului, potrivit presei locale. Pe ansamblu însă, manifestațiile au fost mai pașnice. Vineri, autorităţile au anunţat un număr record de morţi de noul coronavirus, denunţând „iresponsabilitatea” manifestanţilor care au ieşit în stradă în ultimele zile care au protestat față de modul de gestionare a crizei sanitare. În urma protestelor din ultimele zile, Guvernul a dat înapoi și a renunțat la izolarea la domiciliu, anunțată pentu următoarea perioadă.
Protestatarii au ieșit și vineri după amiază în stradă, pentru a patra zi la rând. Ei s-au adunat în fața Parlamentului din Belgrad. Protestatarii s-au împărțit în două tabere, una pașnică, alta a grupărilor radicale naționaliste și a suporterilor.
Mai mulți jurnaliști TV și fotoreporteri au fost bruscați și loviți de demonstanți.
La Novi Sad, demonstranții au încercat să blocheze autostrada spre Belgrad, dar forțele de ordine au intervenit și i-au îndepărtat.
Protestele începute de marți seară au loc în condițiile în care evoluția cazurilor de infectare COVID a devenit alarmantă.
Vineri, autoritățile de la Belgrad au anunțat, pentru ultimele 24 de ore, 18 decese şi 386 noi contaminări cu COVID-19, a declarat prim-ministrul Ana Brnabici, acuzând persoanele care demonstrează de trei zile la Belgrad şi în alte oraşe, manifestaţii care au degenerat în violenţe în două seri în capitala sârbă.
„În ceea ce priveşte manifestaţiile, nu există un comportament mai iresponsabil în acest moment. Rezultatele manifestaţiilor le vom vedea în trei sau patru zile”, a spus şefa guvernului, „implorându-i pe toţi cetăţenii să respecte cu stricteţe măsurile în vigoare”.
Protestatarii au ieșit și vineri după amiază în stradă, pașnic, pentru a patra zi la rând, fiind nemulțimiți de cum a fost gestionată criza pandemică de președintele Aleksander Vucic.
Ei s-au adunat, vineri, în fața Parlamentului din Belgrad.
Proteste fața de modul în care autoritățile din Serbia au gestiuonat criza COVID au avut loc și joi seară, la Belgrad și în alte mari orașe. Protestatatarii pașnici s-au așezat pe jos în zonele centrale, în fața unor instituții importante, precum clădirea Parlamentului din Belgrad. După manifestațiile violente din stradă, cele de joi au fost primele pașnice și cu măsuri de protecție.
Furia manifestanţilor din ultimele zile a fost îndreptată împotriva preşedintelui Aleksandar Vucic, acuzat că a favorizat un al doilea val al epidemiei ridicând rapid carantina iniţială pentru a putea organiza alegerile din 21 iunie, câştigate detaşat de formaţiunea sa, Partidul sârb al progresului (SNS), mai scrie AFP, citată de Agerpres.
Manifestaţiile au izbucnit marţi după anunţul preşedintelui privind reintroducerea izolării integrale în weekend. Între timp, autorităţile au renunţat la această măsură, ceea ce însă nu i-a descurajat pe oamenii să iasă în stradă.
Oamenii s-au arătat nemulțumiți fața de modul în care autoritățile au gestionat criza COVID, dar și că măsurile de relaxare au fost luate brusc. Într-un final, cerințele lor au avut ecou. Autoritățile sârbe au anunțat că renunță la izolarea la domiciliu. Rămân însă în vigoare alte restricții. Astfel, adunările publice în spații închise au fost interzise. Rămân posibile doar cele care se organizează în spații deschise, cu mai mult de zece persoane. De asemenea, restaurantele şi cafenelele vor putea funcționa în interior doar până la ora 21:00.
Noul val de infectări din Serbia a apărut după o ieşire rapidă din izolare, în urma căreia s-au desfăşurat manifestaţii sportive de masă, printre care şi un turneu de tenis organizat de Novak Djokovic, testat pozitiv câteva zile mai târziu.
Şi înalţi responsabili politici au fost testaţi pozitiv după sărbătorirea victoriei electorale a partidului la putere.
Pandemia a contaminat aproape 18.000 de persoane şi s-a soldat oficial cu 370 de morţi în Serbia.
Președintele Aleksandar Vucic a evocat spitale copleşite de aproape 4.000 de bolnavi de COVID-19.
Potrivit autorităţilor, situaţia sanitară este "cea mai critică la Belgrad".
Potrivit ultimelor date centralizate de platforma corona.help, numărul infectărilor cu noul coronavirus a ajuns la 17.728, dintre care 370 au murit, până vineri, 10 iulie. Numărul testelor realizate a ajuns la 480.346. Rata mortalității a ajuns la 3%. Vineri au fost anunțate 386 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 10 noi decese în ultimele 24 de ore, potrivit datelor corona.help.
Croaţia şi Bosnia au anunţat şi ele vineri un număr record de noi contaminări cotidiene, care se ridică la 116 şi respectiv 316.