VIDEO Gabriel Oprea la "Legile Puterii", despre fabrica de doctorate, Coldea, Maior și Kovesi
Una dintre marile controverse legate de cariera lui Gabirel Oprea este legată de numele celor care au susținut doctoratele sub coordonarea sa și, mai ales, ce s-a întâmplat cu lucrările respective. Suspiciunile au fost alimentate de faptul că exact în perioada în care doctoratele suspicioase cădeau, unul după altul, testul orginalității, fiiind declarate plagiate, lucrarea lui Florian Coldea a dispărut. Printre cei care au ajuns să se apere că n-au comis furt intelectual este chiar Gabriel Oprea. Nu a scăpat nici Niculai Onțanu, iar despre Laura Codruța Kovesi s-a stabilit, în 2016, că nu a plagiat, fiind identificat nereguli de citare în 4% din teză. În același an, Sebastian Ghiță s-a autodenuntat la Parchetul General pe motiv ca a participat, in 2012, la falsificarea raportului de expertiză care atesta ca fosta șefă DNA n-a plagiat în teza de doctorat.
În interviul acordat în exclusivitate Alexandrei Păcuraru, pentru "Legile Puterii", Gabriel Oprea a vorbit despre relațiile sale cu persoanje precum Florian Coldea, Neculai Ontanțu, laura Codruța Kovesi sau Gheorghe Maior.
Relația cu fostul număr doi din SRI a fost descrisă de Gabriel Oprea drept una amicală, fără a fi apropiată. "Mă suna, erau discuții profesionale, nu mă vizita acasă," a afirmat fostul vicepremier. În schimb, cu fostul șef al SRI, George Maior, a avut o relație apropiată.
Oprea a vorbit și despre acuzațiile de plagiat în cazul lucrărilor de doctorat pe care le-a coorodnat, suferând că în spate s-ar fi aflat interese politice.
Jurnalista Emilia Șercan, cea care a scos la iveală cele mai multe plagiate, a scris în carea sa „Fabrica de DOCTORATE sau cum se surpă fundamentele unei nații" că în Romania, de la doar 1500 de titluri de doctor in stiinte acordate timp de aproape o suta de ani, între 1900 și 1990, s-a ajuns la 67.000 de titluri în nici treizeci de ani, după Revoluție.