MENIU

VIDEO Furtună devastatoare: 14 morți, zeci de răniți și mai mulți dispăruți. Dezastru în Filipine

Dezastru în Filipine. Foto: captură YouTube

Tragedie în Filipine. Cel puțin 14 oameni au murit după trecerea furtunii tropicale Conson. Arhipelagul este amenințat și de taifunul Chanthu.

Furtuna tropicală Conson a afectat la începutul acestei săptămâni zona centrală a arhipelagului filipinez.

Bilanțul Centrului Naţional pentru Managementul Dezastrelor (NDRRMC) este dramatic. Pe lângă cele 14 victime, 20 de oameni au fost răniți și șapte sunt căutați de echipele de salvare. 

Mii de case au fost distruse și 150 de drumuri, avariate. 12.000 de locuitori s-au refugiat în centre de adăpost.

Pagubele sunt estimate la 5,1 milioane de dolari. 

Între timp, autorităţile filipineze au emis o nouă alertă înainte de sosirea taifunului Chanthu, însoţit de vânturi care suflă cu 185 km/h şi de rafale de până la 230 de km/h. Chanthu va afecta în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă partea nordică a insulei Luzon, potrivit serviciului meteorologic din această ţară.
Potrivit prognozelor, Chanthu va genera ploi abundente şi valuri de până la cinci metri înălţime, iar pescarii au fost sfătuiţi să nu iasă pe mare. Chanthu urmează să treacă prin proximitatea provinciei Cagayan, unde va aduce precipitaţii importante şi ''uneori torenţiale'', înainte de a se îndrepta spre Taiwan, o insulă aflată la nord de acea provincie filipineză.

În regiunile cele mai vulnerabile, reprezentanţii Protecţiei Civile locale au recomandat evacuarea ''tuturor celor care locuiesc în construcţii uşoare''.
Arhipelagul Filipine este lovit, în medie, de 20 de cicloane tropicale în fiecare an. Cel mai puternic taifun care a lovit ţara a fost Haiyan, care a lăsat în urmă peste 6.300 de morţi şi peste 4 milioane de persoane strămutate, în noiembrie 2013, potrivit Agerpres.