MENIU

Război Ucraina. Militarii cer EXTRACȚIA din Azovstal, ca la Dunkerque - Mesaj disperat din Mariupol

Război Ucraina. APEL disperat din Mariupol: Se cere EXTRACȚIA din Azovstal, ca la Dunkerque
Război Ucraina. APEL disperat din Mariupol: Se cere EXTRACȚIA din Azovstal, ca la Dunkerque

Apel disperat din Mariupol. Pușcașii marini ucraineni cer ajutor internațional pentru extracția lor din uzina Azovstal, blocată complet la ordinul lui Putin de o săptămână. Șeful pușcașilor ucraineni cere o operațiune Dunkerque ca cea din al doilea război mondial în Franța, când au fost salvați soldații aliați încercuiți de armata Germaniei naziste în 1940.

Comandantul Brigăzii 36 Marine a Ucrainei asediată la Mariupol, în combinatul Azovstal, încercuit de trupele ruse, a făcut un apel către liderii internaționali pentru o „extracție” de militari și civili asemănătoare operațiunii Dunkerque din al doilea război mondial, scrie BBC. Maiorul Serhii Volina  se referă la celebra evacuare de la Dunkerque (Dunkirk), operațiune cu numele de cod Dynamo, din perioada 27 mai – 4 iunie 1940. Atunci au fost evacuate trupele aliate staționate pe plajele și în portul Dunkerque din nordul Franței, britanici, francezi, belgieni, fiind izolați și încercuiți de armata germană, situație asemănătoare cu cea impusă de Putin celor adăpostiți în Azovstal, din orașul asediat Mariupol.

Comandantul batalionului de pușcași marini, maiorul Serhii Volina, a declarat, în mesajul video, difuzat de jurnalistul Cristopher Miller, că, în prezent, există 600 de răniți în stare gravă, iar sute de civili vor rămâne în curând fără hrană. El spune că nu există medicamente și nici condiții de tratament pentru răniți, iar sute de civili, inclusiv copii, trăiesc în condiții insalubre, iar proviziile de apă și mâncare sunt pe terminate.

Apelul vine după ce pușcașii marini ucraineni și luptătorii din batalionul Azov au rămas blocați complet, alături de civili, în subsolurile din combinatul Azovstal, de aproape o săptămână. Putin a ordonat blocarea totală a celor din Azovstal, militari și civili, după ce a anunțat triumfal „eliberarea” Mariupol, alături de Șoigu, pe 21 aprilie.

„De 62 de zile luptăm în plină încercuire. Acum, suntem blocați la uzina Azovstal. Îndeplinesc sarcini împreună cu unități ale Regimentului Azov și alte unități care au fost înconjurate. În grupul nostru sunt peste 600 de răniți mai grav. Au nevoie urgentă de îngrijiri medicale. Nu există condiții adecvate, medicamente, personal care să-i ajute. Sunt și civili răniți, pe care îi ajutăm cât putem. Sunt alături de noi sute de civili, zeci de copii, mulți oameni cu dizabilități și bătrâni", a spus Volyna.

El a explicat în același mesaj video că ar putea fi salvați printr-o „procedură de extracție” similară cu cea efectuată de Regatul Unit la Dunkerque în 1940, când forțele anglo-franceze au fost prinse de armata germană în timpul bătăliei din Franța. Această evacuare este cunoscută pe scară largă drept Miracolul de la Dunkerque, reamintește BBC.