MENIU

Vicepremierul Raluca Turcan le răspunde celor mai importanți artiști pop-rock: nu vor fi neglijați în schemele de ajutor de stat

Vicepremierul Raluca Turcan promite că și artiștii pop-rock vor primi ajutoare, după scrisoarea deschisă a acestora

Vicepremierul Raluca Turcan le-a transmis, marți, celor 95 de artiști pop-rock, între care Delia, Smiley, Carla\"s Dream, Vama, Vunk și Holograf că artiștii din acest sector nu vor fi excluși din schema de ajutor de stat. Anunțul a venit ca răspuns la o scrisoare deschisă în care profesioniștii din domeniu atrăgeau atenția că au fost neglijați în ultimul draft al schemei de ajutor de stat pentru sectoarele culturale afectate de pandemie.

Raluca Turcan a precizat că documentul care a provocta reacția celor 95 de artiști nu este în dezbatere publică și poate suferi îmbunătățiri.

"În acest moment actul normativ nu este în dezbatere publică, însă vom continua seria de întâlniri cu cât mai mulţi reprezentanţi ai sectorului cultural, astfel încât să putem creiona o schemă de ajutor de stat eficace şi care să respecte toate normele naţionale şi europene. Banii trebuie să ajungă echitabil, acolo unde este cea mai mare nevoie de ei, să salveze zonele aflate în acest moment în dificultate, dar să încurajeze şi performanţa artistică", a declarat Raluca Turcan, viceprim-ministru.

Turcan a propus ca specialiști ai Executivului și ai Ministerului Culturii să se întâlnească zilnic cu toți reprezentanţii categoriilor profesionale sau entităților conexe, pentru a definitiva proiectul schemei de ajutor.

Guvernanţii precizează că "indemnizaţia pentru persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturi de autor şi drepturile conexe, pot aplica lunar pe platforma https://aici.gov.ro în baza unei copii a unui contract de drepturi de autor şi drepturi conexe din ultimele 9 luni anterior declanşării stării de urgenţă. Măsura va beneficia de o prelungire până în iunie 2021", potrivit news.ro.

Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii propusă de Ministerul Culturii va asigura finanţarea nerambursabilă a actanţilor din unul dintre următoarele domenii culturale: artele spectacolului (teatru, muzică, dans), artele vizuale (pictură, sculptură, film, fotografie), patrimoniu, carte, audio-vizual, educaţie culturală, sectorul cultural independent. Plafonul maxim al fiecărui proiect cultural va fi de 800.000 euro/ beneficiar.