MENIU

Veste extrem de bună pentru proaspetele mame. Ce nu mai au voie să facă medicii

Veste bună pentru bebeluși și pentru proaspetele mame.  Parlamentul a adoptat legea care interzice personalului medical să promoveze laptele praf în detrimentul alăptării la sân. Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în unanimitate, proiectul de lege care reglementează marketingul laptelui praf, actul urmând să fie promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege are ca scop, conform iniţiatorilor, promovarea alăptării, dar şi reglementarea statutului prin care firmele producătoare, dar şi personalul medical poate face reclamă substituenţilor de lapte matern. Astfel, personalul medical din spitale, clinici sau alte facilităţi, nu are voie să instruiască pacienţii pentru a folosi laptele praf în detrimentul alăptării. Sunt cunoscute cazuri ale medicilor care au contracte cu firme producătoare de lapte praf şi care promovează acest substitut în defavoarea alăptării, dar şi descurajarea mamelor în a-şi hrăni natural copiii.

De asemenea, proiectul interzice folosirea spaţiilor spitaliceşti pentru expunerea de produse, sampling sau alt fel de reclamă pentru aceste substitute.

„Eu am adus pe lume un băiețel, nu m-a învățat nimeni ce să fac să am lapte, dar copilul meu a mâncat din biberon din prima zi, iar eu eram stresată că nu am lapte. Trebuie ca personalul medical să te învețe cum e la început de alăptare, nu doar să îl hrănească cu lapte praf, așa normal că nu va mai mânca la sân”, povestește Alina, mămica unui băiețel.

Conform iniţiatorilor, personalul medical trebuie să explice pacienţilor importanţa alăptării exclusive până la 6 luni, dar şi a hrănirii cu lapte matern până la vârsta de cel puţin doi ani.

Iniţiatorii legii arată că Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine alăptarea, dar şi faptul că 13% din decesele înregistrate la copii sub 5 ani puteau fi evitate, prin îmbunătăţirea practicilor de alăptare. De asemenea, OMS afirmă că sugarii care primesc alte alimente decât laptele matern, sunt supuşi unui risc ridicat de infecţie.

Proiectul de lege prevede amenzi consistente pentru cei care nu respectă prevederile actului normativ.

Sursa: Ora de Timiş

Mai multe articole despre:
medici lapte praf OMS alăptare