MENIU

Versiunea Arabiei Saudite privind moartea lui Jamal Khashoggi la Istanbul

Versiunea Arabiei Saudite privind moartea lui Jamal Khashoggi la Istanbul

Biroul procurorului general din Arabia Saudită a publicat joi, prin intermediul agenţiei oficiale SPA, ceea ce prezintă ca fiind derularea faptelor şi concluziile anchetei saudite privind moartea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul ţării sale de la Istanbul la 2 octombrie, relatează AFP, care detaliază principalele puncte ale versiunii Riadului.

"Incidentul", conform procurorului general saudit, a început la 29 septembrie cu un ordin de a aduce "victima" înapoi în Arabia Saudită prin "persuasiune" sau "prin forţă". Vicepreşedintele serviciilor de informaţii (GIP) a dat acest ordin şefului unei echipe de agenţi trimişi la Istanbul, potrivit aceleiaşi surse.

Echipa, formată de şeful acestei misiuni, este constituită din 15 membri împărţiţi în trei grupuri (negocieri / informaţii secrete / logistică) în scopul de a convinge "victima" să revină în ţara sa (Khashoggi era exilat din 2017 în SUA şi era perceput ca fiind apropiat de organizaţiile şi de statele 'ostile' regatului saudit - n.r.).

Biroul procurorului indică faptul că un expert medico-legal a fost contactat de şeful misiunii pentru a se alătura echipei cu scopul de a "aduna probe" de la consulat în caz că urma să se folosească forţa. Acest expert medico-legal "s-a alăturat echipei fără cunoştinţa superiorilor săi", conform procuraturii.

Şeful misiunii contactează de asemenea "un colaborator" din Turcia pentru a obţine un loc sigur în cazul în care ar fi trebuit să se recurgă la forţă.

După inspectarea consulatului, şeful "echipei de negocieri" concluzionează că nu este posibil ca "victima" să fie transferată prin forţă într-un loc sigur dacă negocierile eşuează.

"Şeful echipei de negociere a decis să ucidă victima dacă negocierile ar eşua", susţine procurorul general, precizând că ancheta concluzionează că "incidentul a atras o crimă".

Ancheta a concluzionat că asasinatul a fost comis după o altercaţie fizică cu victima, în cursul căreia aceasta a fost reţinută cu forţa şi i s-a injectat "o mare cantitate de droguri", iar acest lucru "a determinat o supradoză care a condus la moartea sa, Allah să îi binecuvânteze sufletul", mai precizează procuratura.

După crimă, cadavrul a fost 'dezmembrat' de indivizii care au comis asasinatul, apoi transferat în exteriorul clădirii consulatului.

Ancheta a concluzionat că trupul neînsufleţit a fost scos din clădirea consulatului de cinci indivizi.

Tot conform aceleiaşi surse, ancheta a permis identificarea celor care au ordonat şi comis crima, adică un total de cinci persoane "care au mărturisit".

Persoana care a livrat corpul unui "colaborator" din exterior a fost "identificată", adaugă biroul procurorului.

Pe baza descrierii furnizare de persoana care a livrat corpul unui "colaborator" exterior, a fost realizat un portret-robot al acestuia din urmă.

Ancheta a permis de asemenea identificarea persoanei care "a purtat hainele victimei după crimă" şi "care a aruncat bunurile personale ale victimei într-un coş de gunoi, inclusiv ceasul şi ochelarii săi", după ce a părăsit clădirea consulatului.

Ancheta a dezvăluit că patru suspecţi au furnizat un sprijin logistic celor care au comis crima.

Ancheta a permis de asemenea să se stabilească faptul că au fost "dezactivate" camerele de supraveghere şi că a fost identificată persoana responsabilă de acest lucru.

Tot conform anchetei, "şeful misiunii a fost de acord cu grupul de negociere şi cu şeful lor (care a luat decizia de a asasina victima şi a comis crima) pentru a scrie un raport fals către fostului vicepreşedinte GIP", mai spune procuratura, relatează Agerpres.

Mai multe articole despre:
jurnalist Arabia Saudită Jamal