Vasile Cepoi, șeful DSP Iași: Ne aşteptăm ca valul 5 să dureze mai mult. Ce trebuie să știe persoanele vaccinate despre SIMPTOMELE Omicron
Autorităţile sanitare din Iași cred valul 5 va fi mai lung faţă de cele anterioare, fapt ce s-ar datora lipsei de încredere a populației față de măsurile de securitate sanitară.
“Dacă avem în vedere lipsa de încredere a populaţiei în nevoia de a respecta regulile de protecţie în starea de răspândire a bolii, ne putem aştepta ca acest val să dureze mai mult decât valul 4. Spun asta pentru că am constatat că şi atunci când legea prevedea obligativitatea respectării unor reguli, cum ar fi purtatul măştii corespunzător, cum ar fi evitarea aglomeraţiilor şi aşa mai departe, o mare parte din populaţie nu respecta aceste reguli”, a declarat directorul DSP Iași, dr. Vasile Cepoi, potrivit Ziarul de Iași.
În opinia sa, obligativitatea certificatului verde ar fi fost benefică pentru sistemul sanitar deoarece ar fi crescut numărul persoanelor vaccinate şi implicit ar fi fost mai multe cazuri de forme uşoare de boală.
“Din experienţa pe care am avut-o, atunci când s-a anunţat că certificatul verde va fi o condiţie pentru a participa la majoritatea activităţilor, inclusiv la cele profesionale, am constat o creştere a adresabilităţii pentru vaccinare. Momentul în care acest lucru a devenit o problemă în discuţie, adresabilitatea pentru vaccinare a scăzut brusc”, a spus șeful DSP.
În cazul vaccinaţilor ANTI-Covid, infecţioniştii ieșeni au remarcat faptul că inclusiv siptomele bolii sunt diferite faţă de cele care apăreau la infecţiile cu alte variante ale virusului SARS-CoV-2, și asta deoarece vorbim despre simptome mult mai ușoare.
Carmen Dorobat, medic primar infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, a vorbit miercuri seara, în cadrul emisiunii "100%", realizată de Laurențiu Botin, la Realitatea Plus, despre valul de infectări cu OMICRON din România. Cu acest prilej, doctorul a spus că are pacienți infectați cu noua tulpină.
Trebuie să vă spun că în general nu se vor face secventieri să se vadă clar cu ce tulpina este infectat un pacient. Se fac teste, care arată doar dacă o persoană este infectată. Trebuie adăugat că cele mai multe infectări sunt acum la persoanele vaccinate. Am avut și persoane reinfectate cu Sars-Cov2, dar care au făcut toate forme ușoare", a afirmat Dorobăț.
Medicul a declarat că până în prezent nu a avut încă un pacient infectat cu FLURONA (gripa plus Sars-Cov-2).
„Încă nu am avut pacienți infectați cu FLURONA, dar este posibil că acești pacienți să existe. Simptomele sunt foarte asemănătoare. La o persoană care are probleme deja existente de sănătate, se dublează riscul că aceasta să sufere de pe urma infectării cu FLURONA”, a mai adăugat Carmen Dorobat.