MENIU

Varoufakis. Zece declaraţii care au speriat Troica

Yanis Varoufakis, ministrul de finanţe grec proaspăt demisionar, a intrat în folclor cu atacuri fără menajamente la adresa Troicii, eurozonei. Iată câteva dintre declaraţiile care au devenit virale în ultimul an.

Cele mai tari declaraţii ale superstarului politic grec, fostul ministru de finanţe, Yanis Varoufakis:

"Ce vor cei de la Bruxelles şi din Troica ar fi un vot "DA" care să învingă şi să umilească grecii. De ce ne-au forţat să închidem băncile? Ca să bage frica în oameni. Şi atunci când răspândeşti frica se cheamă că eşti terorist".

"Propunerea mea a fost ca Grecia să-şi anunţe incapacitatea de plată pur şi simplu... şi să-i arate degetul Germaniei şi să-i spună "acum poţi să-ţi rezolvi problema singură"."

"Sunt tratat ca un ciudat pentru că vorbesc macroeconomie... E uimitor pentru mine că să ai nişte discuţii quasi-sofisticate despre economie e considerat a fi proastă creştere."

"O gaşcă de politruci, în stare de negare a naturii crizei economice, face politici asemănătoare bombardamentelor intensive asupra naţiunilor europene ca să le salveze".

"Economia biblică lasă pe toată lumea fără vedere şi fără dinţi"

"Grecia e absolut şi ireversibil dedicată rămânerii în zona euro. Problema e că atunci când eşti acolo, treaba stă ca în melodia celor de la Eagle, "Hotel California" - poţi să pleci când vrei, dar n-ai voie să părăseşti hotelul.

"Esop a spus celebra parabolă cu furnica economisind pentru iarnă şi cu greierele care nu a făcut-o. Greierii din toate ţările eurozonei şi de afară au cauzat criza. Şi acum furnicile din Germania şi din Grecia plătesc."

"Eurozona seamănă cu o barcă frumoasă care a fost lansată într-un ocean liniştit în 2000. Apoi, la prima furtună care a lovit-o, în 2008, au început să apară grave probleme structurale. Am început să luăm apă. Şi, desigur, oamenii de la clasa a 3-a, ca în Titanic, au început să simtă primii că se vor îneca."

"Franklin D. Roosevelt, 1936: "Mă urăsc toţi la unison; şi le primesc ura cu braţele deschise". Un citat foarte pe inima mea şi după realităţile zilelor noastre".

"aș preferă să îmi tai mâna decât să semnez o propunere de salvare care să nu includă o restructurare a datoriei Greciei”

Mai multe articole despre:
citate Yanis Varoufakis