Varianta Delta PLUS a COVID, monitorizată atent de OMS. Secvențe ale acestei subvariante, descărcate în baza de date internaţională GISAID din 43 de ţări
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, miercuri, că va monitoriza contagiozitatea subvariantei Delta AY.4.2, cunoscută și ca a coronavirusului, din ce în ce mai prezentă în contaminările cu COVID-19.
"Începând din iulie a fost observată o creştere a transmiterii subvariantei AY.4.2", susțin reprezentanții OMS în buletinul informativ săptămânal referitor la pandemie, relatează Agerpres, care citează AFP.
Subvarianta este caracterizată prin trei mutaţii suplimentare, dintre care două la nivelul proteinei "spike".
Până în prezent, secvenţe de AY.4.2 au fost descărcate în baza de date internaţională GISAID din 43 de ţări. În cea mai mare parte, mai exact 93% dintre acestea proveneau din Marea Britanie, acolo unde, de altfel, există o creştere treptată a proporţiei de cazuri noi. Această subvariantă a reprezentat 5,9% dintre toate cazurile de variantă Delta raportate în Regatul Unit în timpul săptămânii, începând cu data de 3 octombrie.
Reprezentanții OMS anunță, astfel, că ]n prezent "sunt în curs de desfăşurare studii epidemiologice şi de laborator\"\" pentru a se stabili dacă AY.4.2 este mai contagioasă sau diminuează anticorpii.
Pandemia de COVID-19 a provocat peste 4,96 milioane de decese de la momentul la care virusul a fost detectat în China, la sfârşitul anului 2019, potrivit unui bilanţ AFP realizat din surse oficiale. În total, au fost identificate peste 244 de milioane de cazuri.
Numai săptămâna trecută, numărul cazurilor noi a crescut cu 4% comparativ cu săptămâna precedentă, cu 2,9 milioane de noi infecţii înregistrate. Europa este singura regiune din lume care a raportat o creştere.
Numărul total al deceselor a crescut cu 5%, la peste 49.000, mai arată sursa citată.
6% din cazurile de infectare din Marea Britanie aparțin noii variante/ Cât de CONTAGIOASĂ este
Oficialii britanici au detectat o mutație a variantei Delta a noului coronavirus, care provoacă un număr tot mai mare de infecții în Marea Britanie.
În prezent, Delta este varianta dominantă în Regatul Unit, dar cele mai recente date oficiale sugerează că 6% din cazurile de infectare cu Covid-19 care au fost secvențiate genetic aparțin unui nou tip de tulpină, relatează BBC.
Vorbim despre tulpina AY.4.2, denumită generic „Delta Plus”, și care conține mutații care ar putea oferi avantajul supraviețuirii virusului. În momentul de față, au loc teste pentru a înțelege cât de mult poate reprezenta o amenințare noua variantă.
Experții încearcă să rămână optimiști și spun că este puțin probabil ca noua variantă să se extindă sau să iasă de sub incidența vaccinurilor de pe piață. Cu alte cuvinte, noua variantă a Covid-19 nu este încă considerată o variantă de îngrijorare sau o variantă în curs de investigare, dar nici nu se pot culca pe o ureche.
Un prim caz al subvariantei Delta, identificat în Israel! Ce spun autoritățile
Cu doar o săptămână în urmă, Israelul a identificat pe teritoriul său un prim caz al subvariantei Delta a coronavirusului, care circulă deja în mai multe ţări europene, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Potrivit sursei citate, un copil de 11 ani, venit din Europa, era purtătorul subvariantei. Micuțul a fost identificat pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv şi a fost plasat imediat în carantină. Din fericire, niciun alt caz nu a mai fost identificat de atunci.
Apariţia acestei noi variante ridică temerile unei transmisibilităţi şi mai puternice.
Ce este AY.4.2?
În prezent, după cum bine știm, există mii de tipuri diferite - sau de variante - de coronavirus, care circulă în întreaga lume. Experții spun că acest lucru este normal, având în vedere că virușii dezvoltă mutații tot timpul, așa că nu este surprinzător să apară noi variante.
Varianta originală a Delta a fost clasificată ca fiind o variantă de îngrijorare în Marea Britanie la finalul acestei primăveri, mai exact în mai 2021, după ce a depășit varianta Alpha pentru a deveni tulpina dominantă de Covid-19 care se află în circulație în momentul de față.
Cu toate astea, în luna iulie a acestui an experții au identificat AY.4.2. Această mutație a variantei Delta a crescut treptat de atunci, și vorbim aici de câteva mutații noi care afectează proteina spike, pe care virusul o folosește pentru a pătrunde celulele umane.
Până în prezent, nu există încă o certitudine că această mutație survenită la tulpina Delta o face considerabil mai transmisibilă, dar acest lucru nu poate fi exclus în totalitate.
Reamintim că mutațiile de tipul Y145H și A222V au fost depistate în diferite alte forme de coronavirus încă de la începutul pandemiei. Oamenii de știință verifică în permanență noi schimbări genetice pe care le suferă Covid.
Profesorul Francois Balloux, director al Institutului de Genetică al Universității din Londra, a declarat: „Nu este nimic în comparație cu ceea ce am văzut cu variantele Alpha și Delta, care erau cu 50 până la 60% mai transmisibile. Deci vorbim despre ceva destul de subtil aici și care este în prezent în curs de investigare.
Este probabil să fie cu până la 10% mai transmisibil. Este bine că suntem conștienți (de asta - n.r.). Este minunat că avem facilitățile și infrastructura la dispoziție pentru a vedea orice ar putea fi puțin suspect. În această etapă, aș spune așteaptă și vezi (ce se întâmplă - n.r.), nu te panica. S-ar putea să fie ușor, subtil mai transmisibil, dar nu este ceva absolut dezastruos așa cum am văzut anterior".