MENIU

Varga: Cum a fost privilegiată firma Schweighofer. Cine a împiedicat scoaterea corupției din păduri

Fostul ministru delegat al Apelor și Pădurilor, deputatul PNL, Lucia Varga, a declarat, marți seară, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan, că firma austriacă Holzindustrie Schweighofer a crescut, din 2003, de când a avut "acest contract privilegiat", semnat pe zece ani, pe baza OUG 71/2002, sub mandatul lui Ilie Sîrbu care era ministru al Agriculturii, la acea vreme. În ceea ce privește forma inițială a Codului Silvic, Lucia Varga subliniază că toate articolele pe care premierul Victor Ponta le semnase, ca prim-ministru, "au fost eliminate în comisiile de specialitate", de cei 126 de deputați PSD care au venit cu o inițiativă legislativă "care nu mai cuprindea niciuna dintre aceste măsuri pentru a ne atinge principalul obiectiv să scoatem corupția din păduri".

"Am fost singurul ministru din cabinetul Ponta care m-am opus proiectului Roșia Montană. Această bătălie pe care am început-o cu mafia pădurilor mi-am dat seama că a stricat multe afaceri. În momentul în care am fost în minister, am stat de vorbă cu foarte mulți oameni, îmi aduc aminte că niște agenți economici din Brașov, care exploatează pădurea, mi-au spus: 'doamnă, suntem robi la Romsilva. Este cea are taie de unde dorește și ce nu este comod pentru Romsilva scoate la licitație pentru agenții economici' (...) Am spus că trebuie întărită legislația, pentru că era permisivă. Chiar în cazul Argeș, unde s-au tăiat 800 de hectare de pădure, am făcut un calcul: 6.000 de mașini au trecut printr-o șosea și nu le-a văzut nimeni. Am avut curiozitatea să suprapun imaginile satelitare, din 2005-2008-2012 și am constatat că dispăreau suprafețe enorme de pădure și când veneau precipitații abundente, am văzut efectele. Mi-am asumat această bătălie cu mafia pădurii.

Domnul Victor Ponta știe foarte bine că aceasta este afacerea familiei dumnealui: în 2003, domnul Ilie Sîrbu era ministrul Agriculturii, s-a încheiat acest contract, secretar de stat era domnul Adam Crăciunescu, care acum este directorul Romsilvei și era și pe vremea când eram eu ministru și care este și acum menținut în funcție pentru a asigura continuitatea acestei afaceri, deși este trimis în judecată pentru acte de corupție (...) Eu aveam doar coordonarea din punctul de vedere al legislației și controlul din punctul de vedere instituțional. Mi-am dat seama că aveam de făcut două lucruri: să merg pe întărirea controlului și pe partea de modificare a legislației. A venit un draft de modificare a Codului Silvic, făcut cu specialiști. M-am uitat peste el și am constatat că ar corespunde nevoilor silviculturii românești și am pornit în țară, prin toată România, pentru a face dezbateri pe acest cod (...) M-am dus în propriul partid și la vremea respectivă și acum a fost voință politică la nivelul PNL de a lupta cu mafia pădurilor. Trei rezoluții au fost aprobate în unanimitate, în forurile de conducere a PNL, care se refereau la tăierea defrișărilor ilegale, eliminarea personalului corupt, sprijin pentru proprietarii de păduri și pentru producătorii de mobilă din România și trecerea de la vânzarea lemnului estimat la vânzare lemnului măsurat. A treia presupunea trecerea de la țara care își exportă buștenii la țara care își exportă mobila", a declarat Lucia Varga.

"Această OUG, după cum scrie Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România, privind limitarea exportului de buștean, de fapt, îi sprijină tot pe Schweighofer, pentru că vor omorî întreprinzătorii mici și mijlocii", a mai spus fostul ministru delegat al Apelor și Pădurilor.

Întrebată când a început acest export de buștean, în România, Lucia Varga a declarat:

"El a crescut din 2003, firma a avut acest contract privilegiat, și a fost un contract pe zece ani, sub mandatul lui Ilie Sîrbu, atunci pădurile erau la Agricultură și secretarul de stat era Adam Crăciunescu. Pe baza acelei OUG 71, directorul Romsilva, Ion Dumitru, a semnat contractul pe zece ani și pe baza acelui contract firma aceasta pe bună dereptate a crescut și când noi am venit la minister, am vrut să trecem de la politica aceasta la una de a da lemnul firmelor de mobilă", a explicat fostul ministru.

Totodată, Lucia Varga a subliniat faptul că a venit cu acel proiect de lege după ce a consultat "toate părțile implicate" și că l-a introdus în Guvern, "semnat de 13 miniștri ai Guvernului Ponta" și agreat cu premierul Victor Ponta, după care a fost semnat și trimis în Parlament.

"Eram la Bistriția când a avut loc o ședință a conducerii PSD și în timp ce dezbăteam Codul Silvic, doamna Rovana Plumb a ieșit și a spus că trebuie să mai facem unele modificări. Practic, în comisiile de la Senat, în 2013, articolele care cuprindeau eliminarea personalului care folosește ciocanul de marcat ilegal, eliminarea pădurarului care permite firme fără autorizație în pădure - dacă la un control îl găsești pe pădurar că are 100 de metri cubi de lemn inspecție ilegal marcat îl poți elimina - toate articolele din Codul Silvic pe care domnul Ponta le-a semnat ca prim-ministru au fost eliminate în comisiile de specialitate și după aceea au venit cu o inițiativă legislativă, în calitatea de deputat, care nu mai cuprindea niciuna dintre aceste măsuri pentru a ne atinge principalul obiectiv să scoatem corupția din păduri", a mai spus Lucia Varga.

Pe de altă parte, fostul ministru a explicat care sunt acele modificări la Codul Silvic "greu de acceptat".

"Dacă pădurea e a statului, Romsilva e cea care administrează, deci ea face marcarea arborilor, deci permite tăierile în pădure (...) Există peste 550 de hectare de pădure nepăzite (...) La început, Victor Ponta a susținut toate aceste articole. Îmi amintesc că m-a întrebat: 'credeți doamnă că puteți implementa acest cod? Există voință politică?'. Știam că în PNL există, era o formațiune USL care avea o majoritate și eu am crezut că va fi în sfârșit voință politică. L-am întrebat la o dezbatere din Parlament 'domnule Ponta, ce v-a făcut să vă râzgândiți?', pentru că în discuțiile pe care le-am avut cu dumnealui, le-a susținut. A și semnat legea, după care a depus un Cod Silvic care diferă total. E actualul Cod Silvic, cu modificări tehnice neesențiale, câteva totuși permit niște mici portițe, dar are două modificări greu de acceptat. Ce mai grea este legată de introducerea posibilității tăierii pădurilor până la 10 hectare fără amenajamente silvice: art. 20. În acel amenajament silvic se spune cum se gospodărește pădurea pe zece ani, ce lucrări de îngrijire a pădurii se fac, ce lucrări de împădurire se fac. Când se vine în control, organul de control se raportează la acel amenajament silvic. Dacă mâine îl scoatem, când vine controlul, la ce se raportează? Este un amendament introdus de către PSD.

Avem peste trei milioane de metri cubi de lemn care se vor exploata fără autorizație (...) Marea problemă este exploatarea fără amenajament silvic. Aceste proprietăți fărămițate până la zece hectare sunt curinse în zonele de pădure de strictă protecție sau de protecție: pădurile din jurul lacurilor de acumulare, pădurile din jurul barajelor, de pe pante cu 30 la sută înclinație din zona alimentărilor cu apă. Dacă se vor exploata legal trei metri cubi/an și hectare din zone de unde până acum nimeni nu avea voie să taie niciun lemn, vă dați seama că, la primele viituri, există riscul de alunecări de teren. Ce vedem: atentat la siguranța cetețenilor din aval. Noi considerăm că acest art.20 ar trebui eliminat din Cod", a detaliat Lucia Varga. 

La momentul actual, potrivit fostului ministru, 5.000 de firme de exploatare sunt active în România.

"5.000 taie legal pentru că participă la licitație, dar pentru că vinde estimat, prin lege se face portiță să vândă ilegal. Firmele de exploatare sunt peste 5.000, active. Participă la licitațiile organizate de Romsilva și după duc lemnul la Schweighofer. Lemnul se vinde pe picior, cum ai vinde grâu din lan cu aproximație", a precizat Lucia Varga.

Întrebată cine sunt cei din comisiile de specialitate care sunt direct interesați de acest Cod Silvic și care au făcut, implicit, modificările, Lucia Varga a precizat:

"Cei 126 de deputați PSD care l-au inițiat. Este semnat de domnul Victor Ponta, de doamna Pană, de Adam Ioan".

În ceea ce privește afirmația făcută de Victor Ponta, potrivit căreia s-ar fi întâlnit în privat cu reprezentanții firmei austriece Schweighofer, Lucia Varga a declarat:

"Nu m-am întâlnit în mediul privat niciodată cu acești oameni. M-am întâlnit instituțional la minister, ușa mea a fost deschisă pentru toți agenții economici, care au vrut să discute acest act normativ. Ceea ce face Victor Ponta este clar o dezinformare. Tot sistemul știe că mă urau de moarte pentru că politica mea descuraja exportul ", a afirmat Lucia Varga.