MENIU

Valuri de scumpiri pe litoralul românesc. Cât costă un șezlong, la început de sezon

Sursa foto: Arhivă

A început oficial sezonul de plajă și distracție, iar plajele au fost amenajate cu șezlonguri și beach-baruri. În acest an, însă, trebuie să scoatem mai mulți bani din buzunar. Sezonul acesta, prețul unui șezlong pleacă de la 20 de lei și poate ajunge până la 200 de lei, în funcție de stațiune. Turiștii spun că în ciuda scumpirilor, o dată pe an, merită să facă un efort financiar, pentru vacanță. 

Bugetul unui sejur pe litoral include pentru mulți și tarifele de închiriere pentru un șezlong. Prețurile diferă în funcție de stațiune și opțiuni.

În Mamaia, de pildă, prețurile pornesc de la 30 de lei, în sudul stațiunii și pot ajunge la câteva sute, în zona cluburilor, în weekend.

Prețuri similare cu sudul stațiunii Mamaia sunt și pe plajele din Constanța.

„Aici, din câte am înțeles, e 30 de lei. Puțin cam mari”, spune un turist.

„La noi în sud sunt accesibile, 25 de lei cu măsuță, tot inclus”, a precizat Răzvan Chițan, administrator de plajă.

În Vama Veche, un sezlong clasic costă în jur de 30 de lei. În weekend, tarifele ar putea ajunge și la 50 de lei, pe anumite porțiuni de plajă. 

Cea mai mare creştere în căutările privind cazare a fost pentru destinaţiile internaţionale: +32% perioada martie - mai 2022 faţă de aceeaşi perioadă din 2019. În acelaşi timp, căutările de cazări în ţară au scăzut cu 2% în acelaşi interval. Cele mai căutate destinaţii de vacanţă din străinătate ale românilor sunt Grecia, Turcia şi Bulgaria, conform căutărilor pentru cazare.

Căutările românilor după zboruri internaţionale au crescut şi ele semnificativ anul acesta: +46% în ultimele 3 luni faţă de 2019. Cele mai populare destinaţii pentru zboruri, potrivit căutărilor pe Google, sunt Italia, Spania şi Marea Britanie.