MENIU

Valul 6 de coronavirus, la toamnă. Când revin restricțiile și cine va face doza 4 de vaccin - Anunțul Ministerului Sănătății

Valul 6 de coronavirus, așteptat la toamnă. Când revin restricțiile și cine va face doza 4 de vaccin

Medicul epidemiolog Adriana Poistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, susține că valul 6 va urma probabil la toamnă, dar este de acord cu administrarea dozei 4 de vaccin încă de acum. Aceasta a explicat și dacă se va impune din nou starea de alertă, cu restricții, dacă numărul de infectări va crește.

Valul 6 COVID-19, așteptat în toamna anului 2022

„Este prematur să vorbim despre apariția unui val șase al pandemiei de COVID-19 în România. Acest lucru îl vom putea previziona probabil în toamnă. Virulența ține de tulpinile circulante. Este greu de previzionat dacă va exista o altă tulpină care să aibă un alt tip de virulență. În acest moment nu ne putem pronunța. Ceea ce se petrece în Europa este tot un subtip de Omicron. Nu vedem încă o altă tulpină să fie în circulație”, a declarat Adriana Pistol, marți, în conferința de presă despre evoluția epidemiei de COVID-19 în România.

Când revine starea de alertă în România

Întrebată dacă se va impune o măsură obligatorie în perioada următoare în cazul în care va crește accelerat numărul de cazuri de COVID-19, Adriana Pistol a explicat că este posibil, însă nu le va lua Ministerul Sănătății, ci Guvernul.

„Din păcate Ministerul Sănătății nu poate introdice măsuri coercitive, putem propune măsuri, coerciția trebuie să vină din partea altor ministere. În funcție de situație, Ministerul Sănătății va avea propunerile sale pe masa Guvernului. Nu sunt jurist ca să vă pot răspunde în legătură cu starea de alertă, dar cu certitudine guvernul va găsi o soluție dacă se va impune”, a răspuns secretarul de stat, întrebată dacă vor mai fi impuse restricții COVID-19 în cadrul unei stări de alertă.

Doza a patra de vaccin COVID-19, pregătită pentru cine dorește

Secretarul de stat a vorbit și despre administrarea celei de-a patra doze de vaccin anti-COVID-19 în România.

„A patra doză este recomandată și în alte state. La noi nu am considerat oportun, până în prezent, să o recomandăm. Sigur că dacă există persoane doritoare vom lua în calcul și sigur că le vom da această oportunitate”, a anunțat Adriana Pistol.