Valeriu Gheorghiță: Suntem în valul 4. Varianta Delta, pe cale să devină DOMINANTĂ în România. Cresc infectările și decesele la persoane mai tinere
Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat că numărul infectărilor COVID-19 este în creștere în România și se așteaptă ca varianta Delta să devină în scurt timp DOMINANTĂ. Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 a confirmat și că a scăzut vârsta celor care s-au îmbolnăvit și au murit în ultimele săptămâni.
În ultimele două săptămâni, infectările au fost raportate la persoane mai tinere decât în perioadele anterioare valului Delta, a anunțat Valeriu Gheorghiță.
„Este clar că suntem în momentul de faţă pe un trend ascendent din punct de vedere epidemiologic, suntem în valul patru, înregistrăm un număr din ce în ce mai mare de cazuri noi şi ca urmare a faptului că varianta Delta este pe cale să devină dominantă în România", a anunțat medicul Valeriu Gheorghiţă, marți, în conferința săptămânală.
„De la 50% cazuri fără legătură epidemiologică putem să susținem că varianta Delta a devenit dominantă la nivel național”, a adăugat șeful CNCAV.
Un motiv important pentru creşterea numărului de cazuri în această perioadă este „mobilitatea crescută, interacţiunea crescută între persoane, coroborat cu nerespectarea măsurilor de prevenţie”, a mai spus Gheorghiță, precizând că de aceea nu se aşteaptă ca în perioada următoare să se stabilizeze situaţia.
„Avem această tendinţă de a înregistra cazuri noi la persoane tinere. În momentul de faţă, mediana vârstei este de circa 43 de ani, faţă de 48 de ani, cât era anterior, la cazurile din ultimele săptămâni”, a avertizat Valeriu Gheorghiță.
Și media vârstei persoanelor decedate după infectarea cu varianta Delta de coronavirus a scăzut de la 71 de ani la 68 de ani, 12% neprezentând comorbidităţi.
"Se constată o scădere a mediei vârstei de la 71 de ani la 68 de ani, deci, practic, începe să afecteze şi persoanele mai tinere. Şi dacă înainte 94% dintre persoanele care, din păcate, au decedat, prin COVID-19 aveau comorbidităţi, în momentul de faţă acest procent a scăzut la 88%. Deci, practic, 12% din persoanele care şi-au pierdut viaţa în ultima lună din cauza COVID-19 au fost persoane care nu aveau boli asociate. Or, asta ne ridică această problemă legată de posibilitatea de a declanşa forme mai grave. Şi este cumva logic, pentru că încărcătura virală a persoanelor infectate cu varianta Delta este, se pare, de 1.000 de ori mai mare decât la persoanele infectate cu formele anterioare", a explicat Valeriu Gheorghiţă, la şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului, unde a susținut difuzarea în regim de campanie de interes public a unor spoturi referitoare la vaccinarea împotrivit SARS-CoV-2 a copiilor de peste 12 ani, potrivit Agerpres.