MENIU

Valeriu Gheorghiță, despre noua tulpină care reduce eficiența vaccinurilor: „Nu trebuie să ne sperie sau să intrăm în panică”

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

Valeriu Gheorghiță - președintele Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 a vorbit, luni seara, despre una dintre cele mai periculoase mutații Sars-Cov2 care a ajuns și în țara noastră. Este vorba despre o tulpină în fața căreia vaccinurile pot avea eficiență redusă. Descoperirea a fost făcută la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava.

„Este o mutație care se regăsește și în tulpina braziliană și în tulpina africană. Este adevărat că cele două tulpini au o oarecare rezistență la vaccin, asta înseamnă o eficacitate ușor mai redusă a vaccinurilor disponibile în acest moment. Dar datele Pfizer din SUA arată că, la 6 luni de la rapel, se păstrează la peste 91% protecția inclusiv față de noua tulpina E484K. Nu trebuie să ne sperie sau să intrăm în panică.

Trebuie câștigată cursa contracronometru pentru vaccinare, astfel încât să nu-i fie dat timp virusului să dezvolte noi variante rezistente la vaccin”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Noua variantă de coronavirus, prezentând atât caracteristicile tulpinii britanice B1.1.7, cât şi mutaţia E484K, care potrivit unor studii poate reduce eficienţa vaccinurilor împotriva virusului, a fost identificată şi în România. Proba biologică a fost recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, de la un pacient fără un istoric recent în Marea Britanie.

„La cele trei variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) şi din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului (linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02). Deşi numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7 + E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conţin şi mutaţia E484K de a prezenta o rezistenţă mai mare la anticorpii generaţi de vaccin, reducând astfel eficienţa vaccinurilor. În luna martie, noua variantă (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare (variant of concern - VoC) şi în lista Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situaţia epidemiologică la nivelul Uniunii Europene. Într-un comunicat emis duminică, 4 aprilie, de agenţia Reuters, este prezentată îngrijorarea în legătură cu răspândirea acestei variante şi în Japonia, aproximativ 70% dintre probele secvenţiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutaţie”, se precizează în comunicatul USV.

În cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) au fost realizate, pe parcursul ultimelor două săptămâni, secvenţieri pentru un număr de 91 probe, provenite de la pacienţi depistaţi pozitivi cu SARS-CoV-2, de pe raza judeţelor Suceava, Cluj, Iaşi, Timiş şi Botoşani.

Mai multe articole despre:
valeriu gheorghita mutatie tupina covid