MENIU

Valeriu Gheorghiță, despre echipele mobile de vaccinare anti-COVID-19 în școli și universități - Imunizarea, permisă și rudelor copiilor

Valeriu Gheorghiță, despre echipele mobile de vaccinare anti-COVID-19 în școli și universități

Medicul Valeriu Gheorghiţă a anunțat o nouă măsură anti-COVID-19 la începutul anului școlar, în 13 septembrie. Șeful Comitetului național de coordonare a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 a explicat că la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ va exista o echipă mobilă pentru vaccinare, pentru a creşte accesul tuturor celor care doresc să se imunizeze. Astfel că în acest mod se vor putea vaccina nu numai elevii, dar și profesorii, precum și rudele copiilor care locuiesc la aceeași adresă - părinți, bunici.

„Ne dorim ca fiecărei unităţi de învăţământ să-i fie alocată o echipă mobilă de vaccinare şi unitatea de învăţământ, periodic, să centralizeze persoanele care doresc să se vaccineze. În felul acesta se stabileşte un interval orar, o zi într-o săptămână, fie spre sfârşitul programului, se identifică spaţiul unde se poate organiza activitatea de vaccinare şi repet, după cum ştim, minorii care au nevoie să fie însoţiţi de unul dintre aparţinători, de reprezentanţi legali, părinţi sau tutore se pot prezenta şi pot să fie vaccinaţi împreună cu cei din familie", a anunțat, marți, medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Comitetului național de vaccinare împotriva COVID-19.

Șeful CNCAV a explicat că la fel va fi și în cazul studenților, învățământului superior: „În campusurile studenţeşti avem în vedere organizarea unor cabinete de vaccinare, acolo unde sunt unităţile locative pentru studenţi fiind un număr mare, accesibilitatea va fi mult mai uşoară în felul acesta. Şi nu este nevoie, evident, de prezenţa unui aparţinător, ţinând cont că vorbim de persoane de peste 18 ani”.

El a precizat că vor exista și unităţi de învăţământ unde se vor putea organiza cabinete de vaccinare de sine stătătoare, care să funcţioneze pe perioada în care există persoane care doresc să se imunizeze.

Șeful CNCAV a mai explicat că „preocuparea noastră de bază este aceea de a creşte accesul la vaccinare al tuturor celor care doresc să se vaccineze şi aici mă refer la copiii eligibili, cu vârstă de peste 12 ani, însă, în acelaşi timp, vor avea posibilitatea să se vaccineze şi cadrele didactice, personalul din învăţământ, precum şi aparţinătorii copiilor - părinţi, bunici, cei care locuiesc la aceeaşi adresă".

Imunizarea la nivelul întregii familii este importantă, a explicat Gheorghiță, pentru că există riscul, în cazul în care un copil se infectează, să transmită virusul celor din familie cu care intră în contact, şi, „în cazul în care sunt persoane vulnerabile, evoluţia poate să fie nefavorabilă, cu cazuri cu severitate crescută”.
„Sunt studii publicate care ne arată că, de pildă, familiile care au copiii preşcolari au un risc de 15% mai mare să înregistreze îmbolnăvire prin COVID-19, iar cei care au copii şcolari din clasele primare în sus a un risc de 20%-25% mai mare să înregistreze cazuri în interiorul familiei", a adăugat preşedintele CNCAV.
Valeri uGheorghiță a mai amintit că, împreună cu Ministerul Educaţiei, vor fi desfăşurate, începând cu luna septembrie, acţiuni de informare online în cadrul şedinţelor cu părinţii.