Valentin Jucan, membru CNA: " La Consiliul Național al Audiovizualului este o LUPTĂ DE GHERILĂ"
Valentin Jucan, membru CNA, a vorbit, într-un interviu acordat publicației Evenimentul Zilei, atât despre votul politic sau puterea amenzilor, cât și despre lucrurile aberante ce se petrec în Consiliul Național al Audiovizualului.
Jucan a vorbit despre ceea ce se întâmplă în şedinţele Consiliului, cum s-a transformat instituţia sub conducerea noului preşedinte al CNA, Laura Georgescu, dar şi despre ce şanse sunt ca membrii Consiliului să se ocupe mai puţin de interesele politice şi mai mult de aplicarea legilor.
Valentin Jucan a vorbit şi despre membrii CNA pe care i-a admirat. „Să vă dau un exemplu, Dan Grigore. Îl cunosc. Eu provin dintr-o familie de muzicieni. Am cunoscut fața maestrului Dan Grigore ca membru CNA, în momentul în care am venit în acest Consiliu. Poate cineva să spună că maestrul Dan Grigore este un personaj vândut politic? Maestrul a fost întradevăr propus de liberali, dar a pus o limită între lucrurile în care credea, având o orientare liberală și cele care se desfășurau în fiecare zi în Consiliu și pe care nu le-a tolerat în această formă”.
Î: După ruperea USL s-a schimbat ceva la CNA?
Valentin Jucan: Cei care au venit acum la CNA n-au înțeles că dincolo de interesele pe care trebuie să le protejeze, trebuie să existe o minimă colaborare și un minim bun-simț între noi și față de radio-difuzori. La CNA este o luptă de gherilă. Eu cel puțin așa mă simt, ca în tranșee. Trebuie să anticipez fiecare pas, ce propuneri ar putea să facă colegul meu, ce combinații la vot... Aici suntem în stare să ne dăm în cap pe culoare...
Au fost și violențe?
Aproape. Nu noi între noi, ci față de personal. Angajații acestei instituții sunt te rori zați. Se fac fișe, foițe, fel de fel de proceduri. Toate sunt făcute în așa fel încât să controleze și să restricționeze accesul membrilor CNA la date din instituție.
Cine a conceput asta?
Președintele instituției. De curând, am găsit pe birou o fișă, semnată de directorul Direcției Secretariatului General, pentru că preşedintele nu are curajul să-și asume anumite decizii, în care ni se spune că, dacă dorim să avem acces la o informație din cadrul instituției, trebuie să completăm o fișă. În fişă trebuie să spui „De ce?”, „În ce scop îți trebuie informația?” „Pentru cât timp ai nevoie de acel document?” şi „Dacă faci copii după acel document?”
Despre ce documente este vorba?
De exemplu, săptămâna trecută, în urma unor discuții, am fost curios să aflu care este lista cu cabliștii și care sunt, în ordine, cei mai mari. A trebuit să fac cerere scrisă și să spun dacă folosesc această informație în mod public.
Citește mai mult pe evz.ro.