MENIU

Vaccinul care ar putea pune CAPĂT pandemiei Covid, în lucru, în India: NU sunt doze injectabile! Cum va arăta acesta

Cercetător / Profimedia

În laboratoarele de la Bharat Biotech (India) se pregătesc vaccinuri anti-Covid care vor fi sub formă de spray-uri nazale, în loc să fie injectate în sânge. Acestea ar putea fi, spun specialiștii, soluția în combaterea pandemiei de coronavirus cu care omenirea se confunră de la finalul anului 2019 și care a dus la un total de 385,508,990 de infectări la nivel mondial și 5,719,442 de decese.

Vaccinurile care au fost aruncate până în prezent în lupta cu COVID-19 produc o imunitate solidă și de lungă durată împotriva formelor severe de boală, dar protecția împotriva infectării cu coronavirus este trecătoare și poate scădea în fața unor noi variante de virus, așa cum s-a văzut că s-a întâmplat în cazul variantelor Delta și (mai ales) Omicron, ceea ce duce la necesitatea administrării de noi doze.

În acest context, se pare că vaccinurile nazale ar putea fi cea mai bună cale de prevenire pe termen lung a infectărilor cu COVID-19, și asta deoarece oferă protecție exact acolo unde este necesar: pe mucoasele căilor respiratorii, unde se așază mai întâi virusul, scrie HotNews, care citează The New York Times.

"Vaccinul nazal ar putea oferi imunizare în masă mai rapidă decât injecțiile care cer calificare și timp pentru a fi administrate", afirmă Krishna Ella, președintele și directorul general de la Bharat Biotech.

În ianuarie, compania pe care o conduce a obținut aprobarea de începere a fazei a treia de testare a sprayului nazal în India, ca booster pentru cei care au fost injectați cu două doza de vaccin anti-Covid.

Vaccinurile nazale sunt „singurul mod de a ocoli transmiterea de la o persoană la altele. Nu putem trăi în permanență protejându-i pe cei vulnerabili cu boostere, pentru ca nivelurile lor de anticorpi să se mențină artificial de sus”, a spus Jennifer Gommerman, profesoară de imunologie la universitatea din Toronto. 

Totodată, într-un studiu care nu a fost încă publicat într-o revistă de specialitate, cercetătorii afirmă că un booster intranazal induce anticorpi în nas și în gât și întărește protecția după vaccinarea inițială. „Abordarea noastră este de a nu folosi un vaccin nazal ca vaccinare primară, ci ca booster cu efect de levier pentru imunitatea existentă”, a sdeclarat Akiko Iwasaki, profesoară de imunologie la universitatea Yale și conducătoarea studiului.

În fapt, s-a demonstrat că persoanele care dobândesc imunitate după infectarea cu virusul – mai degrabă decât după vaccinare - tind să aibă imunitate mucozală puternică, cel puțin pentru un timp. Aceasta ar putea explica de ce au făcut față mai bine variantei Delta decât cei vaccinați, a spus Michal Tal, profesoară de imunologie la Stanford University și care a participat la studiu. Ea a avertizat, în schimb, că este periculoasă încercarea de a dobândi imunitate prin infectare cu virusul.

„Calea de a obține această protecție mucozală ar trebui să fie neapărat, neapărat, neapărat cu un vaccin nazal”, a conchis specialistul, potrivit sursei citate.