MENIU

Vaccinul antiCovid: Cu ce riscuri vine și ce ar trebui să știe persoanele care urmează să se vaccineze. Explicațiile medicului Valeriu Gheorghiță

Sursă foto: Facebook Valeriu Gheorghiță

Se vorbește tot mai mult despre campania de vaccinare antiCovid-19 în România, asta după ce țări precum Marea Britanie și Canada au aprobat deja vaccinul Pfizer/BioNTech, iar un răspuns favorabil în acest sens ar putea primi și americanii, în curusul zilei de astăzi. Opinile în rândul românilor continuă să fie împărție, principalele întrebări fiinde legate de riscurile versus beneficiile acestui vaccin în cazul asimptomaticilor, persoanelor care s-au infectatat deja cu virsul Sars-CoV-2, dar și dacă pot fi vaccinate femeile însărcinate. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a oferit în aceasă dimineață, în exclusivitate pentru Realitatea PLUS, răspunsuri la toate aceste întrebări.

"Da, se pot vaccina și persoanele infectate. Nu există o contraindicație legată de istorica recentă a infectării unei persoane. Vorbim despre o perioadă de vindecare de o lună de la episodul inițial. La fel și în cazul asimptomaticilor. (...) Dacă ai infecție asimptomatică în evoluție sau ești în perioada de incunbație, nu se întâmplă aboslut nimic din punct de vedere clinic (dacă faci vaccinul - n.r.). Infecția își urmează cursul, cu mențiunea că la 10-14 zile pot apărea anticorpi care pot avea efecte benefice. Ca in cazul anticorpilor monoclonali, cum este tratamentul cu Regenero, mediatizat recent", a afirmat Valeriu Gheorghiță.

Medicul a reiterat că vaccinul aduce beneficii legate de creșterea răspunsului imun protector. "Acționează ca un boost pentru prevenirea infecție", a arătat medicul.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a vorbit și despre categoriile de vârstă care se pot vaccina, explicând că pentru categoria de vârstă 12-16 ani există studii în derulare, conculziile nefiinalizate, fapt pentru care există și indicația 16+ conform RCP din Marea Britanie.

"Foarte probabil probabil că și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) va menție această recomandare. Ne referim stric la vaccinul Pfizer/BionTech. Pentru celelalte categorii de vaccinuri dezvoltate de alte companii probabil că vom avea indicație de la 18 ani în sus. Cu singuranță, în perioada următoare vor exista recomandări și la vârste mai mici de 16 ani", a spus Gheorghiță.

În ceea ce privește femeile gravide, pentru care există în prezent o contraindicație legată de administrarea unui vaccin antiCovid, medicul a declarat: "Femeile gravide reprezintă o contraindicație temporară pentru administrarea vaccinului până la noi date. Din motive de etică medicală aceste persoane nu pot fi incluse în aceste studii clinice, voluntare. Femeia gravidă reprezintă în momentuld e față o contraindicație pentru adminsitrarea vaccinului, până la alte date care ne descriu cât se poate de clar datele de siguranță atât pentru femeia gravidă, cât și pentru produsul de concepție".