MENIU

Vaccinarea cu doza booster a adolescenților de 12-17 ani, analizată de EMA - Cum se procedează ACUM în România

Vaccinarea cu doza booster a adolescenților de 12-17 ani, analizată de EMA - Decizia autorităților din România Foto: Profi Media

Administrarea dozei booster a vaccinului anti-COVID-19 la adolescenții de 12 ani până la 17 ani este analizată de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). În România, Comitetul național de vaccinare a recomandat deja, de la începutul anului, administrarea booster la adolescenți dacă au trecut 6 luni de la schema inițială de vaccinare. În Statele Unite, FDA a aprobat deja, tot din primele zile ale anului, doza booster pentru adolescenți.

EMA a anunțat miercuri că a început să evalueze cererea pentru administrarea dozei booster a vaccinului de la Pfizer (Comirnaty) la adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani. Totodată, pe masa EMA se află și o altă cerere, tot pentru doza booster, dar la adolescenții cu vârsta cuprinsă între 16 și 17 ani.

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al EMA va efectua o evaluare accelerată a datelor transmise de compania care comercializează Comirnaty, inclusiv a rezultatelor dovezilor din lumea reală din Israel. EMA va comunica rezultatul evaluării în timp util, a anunțat EMA, într-un comunicat de presă.

Până în prezent, recomandările EMA s-au referit doar la administrarea dozei booster pentru persoanele adulte, de peste 18 ani, pentru refacerea protecției împotriva COVID-19 în cazul în care aceasta a scăzut. Doza booster a vaccinului Comirnaty poate fi administrat persoanelor cu vârsta de 18 ani și peste.

Comitetul național de coordonare a vaccinarii anti-COVID-19 (CNCAV) a dat undă verde, din 4 ianuarie, pentru doza booster la adolescenții cu vârste între 12 și 17 ani. CNCAV a precizat atunci că, în România, poate fi administrată doza booster copiilor din categoria de vârstă 12-15 ani și adolescenților de 16-17 ani, având în vedere că unii dintre ei au împlinit deja 6 luni de la schema inițială de vaccinare (primele două doze). CNCAV menționa că „România a luat decizia vaccinării cu doza booster și pentru categoria 12-15 ani pentru că este un context pandemic, neexistând studii de risc, cu toate că nu există încă o decizie a Agenției Europene a Medicamentului în acest sens, însă ea este așteptată cât mai curând. Condiția este să aibă minimum 6 luni de la schema primară de vaccinare".

EMA amintește că recomandările privind modul în care trebuie administrate vaccinările rămân la latitudinea fiecarui stat membru UE, care poate decide sau nu și doza booster prin comitetele naționale care coordonează campaniile de vaccinare.

Organismele naționale de sănătate publică pot emite recomandări oficiale cu privire la utilizarea dozelor booster, în asociere cu cerințele pentru certificatele de călătorie, ținând cont de datele de eficacitate emergente și de datele limitate privind siguranța, mai precizează EMA, în comunicatul de presă de miercuri, privind administrarea dozei booster la adolescenți.

În SUA, Agenția Medicamentului din Statele Unite (FDA) a autorizat boosterul Pfizer pentru adolescenții cu vârste între 12 și 15 ani din 4 ianuarie. A fost scurtat intervalul de la vaccinarea primară până la doza booster, de la 6 luni la 5 luni. De asemenea, FDA a aprobat atunci și administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19 și la copiii imuno-deficienți cu vârste între 5 și 11 ani.