MENIU

Va primi Ucraina lansatoare multiple de rachete de la americani? Pentagonul a făcut anunțul în plină ofensivă a rușilor

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului

Pentagonul nu exclude posibilitatea de a oferi armatei ucrainene lansatoare multiple de rachete pentru a opri avansul trupelor ruse din estul Ucrainei.

Confirmarea că un astfel de ajutor militar este luat în calcul la Washington a venit din partea purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, care a precizat la conferinţa de presă de vineri că Departamentul american al Apărării știe că armata ucraineană are nevoie de sisteme de artilerie cu rază lungă de acţiune, relatează Agerpres, citând CNN. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a recunoscut faptul că trupele ruse „înaintează tot mai mult” în Donbas, în estul Ucrainei.

Kirby a menționat însă că nu a fost luată încă o decizie finală în acest sens, pentru a furniza lansatoare multiple de rachete. Dar reprezentantul Pentagonului a anunțat că se pregătește un nou pachet militar pentru Ucraina. Nu a precizat dacă în final va fi furnizat Ucrainei acest tip de armament, ce este cerut insistent de Kiev.

John Kirby a declarat că ucrainenii au cerut „în privat şi public” sisteme de lansatoare multiple de rachete, adăugând că Pentagonul are o „comunicare constantă cu ei asupra nevoilor lor” privind armamentul.

Statele Unite au livrat Ucrainei 10 pachete de ajutor militar şi în prezent este în pregătire cel de-al 11-lea, în ultimele trei luni, de când a început războiul, la 24 februarie.

Unul dintre consilierii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoleâiak, a declarat vineri mai devreme că Rusia foloseşte cele mai distructive arme ale sale care nu sunt nucleare, precum lansatoarele multiple de rachete termobarice. Prin urmare, acesta a reafirmat că Ucraina are nevoie să primească din partea Statelor Unite lansatoare multiple de rachete HIMARS, obuzierele oferite până în prezent de SUA armatei ucrainene având o rază de acţiune inferioară acestor lansatoare.

Washingtonul s-a arătat până în prezent reticent să transfere Ucrainei lansatoare multiple de rachete, care au o rază de acţiune de până la 500 de kilometri, de teama că Ucraina ar deveni astfel capabilă să efectueze bombardamente adânc în interiorul teritoriului rus şi ar putea escalada astfel conflictul.

Tot vineri, postul CNN a relatat, citând responsabili de la Washington, că preşedintele Joe Biden ar fi acceptat în cele din urmă ca noul pachet de ajutor militar destinat Kievului să cuprindă şi astfel de lansatoare, dar acestea ar putea fi lansatoare HIMARS în versiunea mai uşoară, cu o rază de acţiune de până la 300 de kilometri. Dar chiar şi acestea ar permite Ucrainei să lovească mai uşor ţinte în interiorul Rusiei.