Ursula von der Leyen și Donald Trump, față în față, după tensiunile UE-SUA
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va întâlni cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump, la începutul anului viitor. Von der Leyen a avut marți prima sa convorbire telefonică cu președintele american, în care au discutat despre relațiile UE-SUA. Întâlnirea vine după ce în ultima perioadă relațiile s-au tensionat din cauza anunțatelor taxe pe giganții digitali, politica schimbărilor climatice, programul nuclear iranian, relațiile cu Beijing.
Șefa Comisiei Europene a anunțat că va avea o întrevedere cu liderul de la Casa Albă „la începutul lui 2020”
„Am discutat la telefon cu Donald Trump şi am vorbit puţin despre relaţiile dintre UE şi SUA. Mă bucur că vom avea o întrevedere la începutul lui 2020”, a anunţat ea pe contul său de Twitter.
Von der Leyen nu a făcut însă precizări cu privire la data și locul întâlnirii, însă principalele evenimente ale începutului de an sunt Forumul Economic Mondial de la Davos și Conferința de Securitate de la München.
„Dorim amândoi un parteneriat echitabil. Prietenia şi o strânsă cooperare între Europa şi SUA sunt cruciale pentru un succes reciproc”, a mai scris liderul european pe rețeaua de socializare.
Von der Leyen a preluat preşedinţia Comisiei Europene la 1 decembrie, alături de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi de noul şef al diplomaţiei europene, Josep Borell.
Tensiunile dintre Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană
Înainte de schimbarea conducerii Comisiei, SUA şi-au exprimat speranţa că schimbarea conducerii la vârf a UE ar constitui o oportunitate pentru resetarea relaţiilor, care s-au deteriorat din cauza abordărilor diferite a unor probleme precum comerţul, obiectivele privind clima şi acordul asupra programului nuclear iranian, aminteşte dpa, citată de Agerpres.
Taxa împotriva giganților digitali, în centrul conflictului SUA-UE
În ceea ce priveşte relaţiile comerciale dintre UE şi SUA, acestea au devenit tensionate după decizia Franţei şi mai multor alte state membre de a impune o taxă împotriva giganţilor din domeniul digital: Google, Apple, Facebook şi Amazon. La rândul său, Washingtonul a ameninţat să suprataxeze cu 2,4 miliarde de dolari produsele franceze, printre care şampania şi brânza roquefort, ca represalii, precizează AFP, potrivit Agerpres.
Organizația Mondială a Comerțului, blocată de SUA
Însă blocarea de către Administraţia Trump a noilor numiri de judecători în cadrul organului de apel al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) a creat un nou subiect de conflict. Această entitate are nevoie de minim trei judecători pentru a funcţiona, însă mandatul a doi din cei trei membri ai organului de apel au expirat şi din cauza politicii de blocaj a SUA nu au fost numiţi înlocuitori. Practic, începând din data de 11 decembrie, entitatea din cadrul OMC nu mai poate audia noi dispute comerciale.
Nemulţumirea SUA a fost provocată de ultimele decizii ale OMC care în două dosare în care erau implicate SUA şi China au acordat Beijingului prezumţia de nevinovăţie şi au respins acuzaţia Washingtonului privind practicile de dumping ale Chinei.
Comisia Europeană a propus să întărească arsenalul comercial al UE.
„Nu putem să ne permitem să fim fără apărare dacă nu este posibil să obţinem o soluţie satisfăcătoare ” la OMC în caz de litigiu comercial, a explicat comisarul european pentru Comerţ, Phil Hogan, citat de Agerpres.