MENIU

Următoarea ţintă a lui Dragnea & Tăriceanu: revizuirea sentinţelor definitive

Dragnea şi Tăriceanu au intrat în linia întâi

Dragnea şi Tăriceanu, generalii asaltului asupra justiţiei din României, au intrat în linia întâi şi şi-au pus semnătura pe un proiect de lege care prevede explicit revizuirea sentinţelor definitive date în dosare de corupţie. Motivul? Hoţii au fost prinşi cu aparatură de la SRI. Nu e corect, spun cei doi iniţiatori ai proiectului, corupţii din clasa politică şi din administraţie au fost supuşi abuzului de a fi interceptaţi şi prinşi.

Comisia juridică din Senat a dat luni aviz pozitiv pentru proiectul de lege iniţiat de Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, care prevede declasificarea hotărârii CSAT numărul 17/2005 privind combaterea corupţiei, adică documentul care stă în spatele protocoalelor încheiate între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul General, inclusiv cu DNA.

Marți, proiectul a primit raport de admitere și în Comisiile pentru apărare şi pentru administraţie publică ale Senatului, cu un amendament depus de fostul președinte Traian Băsescu.

Potrivit unui articol al proiectului, în cauzele care au fost pronunţate hotărâri definitive şi în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, cum e şi cazul interceptărilor, sunt supuse revizuirii, adică poate duce la o nouă judecată a dosarului.

"Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim, de efectele produse de documentele prevăzute la articolul 1 au posibilitatea, în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit", prevede modificarea adusă articolului 4, de unul dintre iniţiatorii proiectului, deputatul PSD, Mircea Drăghici.

Deputatul Drăghici a mai venit cu alt amendament, aprobat de colegii săi de coaliţie în şedinţa Comisiei juridice:

„Cauzele în care au fost pronunţate hotărâri definitive şi în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, în perioada de existenţă a documentelor prevăzute la articolul 1 şi până la intrarea în vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. Competenţa revine primei Instanţe care a soluţionat fondul cauzei", arată noul articol al iniţiativei, citat de Adevarul.

Proiectul lui Dragnea şi Tăriceanu trebuie să treacă de votul plenurilor atât în Senat, cât şi în Camera Deputaţilor. Întrebarea nu este dacă va trece, ci când?

Băsescu cere desecretizarea planurilor de cooperare DNA-SRI

Traian Băsescu a atras atenția, marți, asupra unor aspecte pe care le consideră "dubioase". Băsescu, a declarat că hotărârea CSAT nr. 17/2005 nu trebuie desecretizată pentru că nu este secretă.

„Hotărârea nr. 17/2005 nu are niciun zero, deci nu este document secret. Eu am ieşit în conferinţă de presă şi am povestit-o după şedinţa CSAT din 2005. De aceea mi se pare dubios că nu se duc pe protocol ci pe hotărârea CSAT", a afirmat Traian Băsescu, la finalul şedinţei Comisiei pentru apărare a Senatului.

"Nu îmi este clar ce urmăreşte Dragnea şi Tăriceanu cu această lege, Tăriceanu putea să le povestească conţinutul hotărârii CSAT din 2005 pentru că el era vicepreşedinte al CSAT şi putea să le explice foarte bine acea hotărâre", a mai spus Băsescu.

Fostul preşedinte al României a spus că pentru o bună informare a populaţiei ar trebui desecretizate planurilor de acţiune comune între SRI şi DNA, făcute în baza protocolului încheiat în 2009 între aceste instituţii.

Mai multe articole despre:
revizuire revizuirea sentinţelor