MENIU

Universitatea din Bucureşti i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa lui Peter Singer

Decizie controversată a Universităţii Bucureşti. Filosoful australian Peter Singer, cunoscut pentru lucrările pe tema eutanasierii bebeluşilor cu dizabilităţi, a primit titlul de Doctor Honoris Causa. Considerat cel mai mare filosof în viaţă, Singer a venit în România să-şi ridice titlul. Mai multe ONG-uri au trimis o scrisoare de protest Universităţii din Bucureşti.

Profesorul Peter Singer susţine eutanasierea bebeluşilor care se nasc cu maladii grave şi care, potrivit medicilor, nu mai au nicio şansă la o viaţă normală.

"Decizia dificilă e să hotărăşti dacă vrei ca bebeluşul să trăiască sau nu. Asta ar trebui să fie decizia părinţilor şi a doctorilor, în baza unor informaţii complete despre starea copilului, dar o dată ce ai luat acea hotărâre ar trebui să fie permis să îi oferi copilului o moarte uşoară şi umană.", spune Peter Singer, profesor de Bioetică Universitatea Princeton


Mai multe organizaţii care apără interesele copiilor cu dizabilităţi au trimis o scrisoare de protest Universităţii din Bucureşti în care arată de ce instituţia de la noi nu se poate asocia cu imaginea profesorului. ONG-urile motivează că dreptul la viaţă este un drept fundamental.

"Nu trebuie indusă ideea că ceea ce eu spun trebuie să credem pentru că eu sunt profesor. Ceea ce eu fac este să prezint nişte idei argumentate. Dacă nu eşti de acord sunt dispus să vorbim, să purtăm un dialog. Mi-aş dori ca oamenii care nu sunt de acord cu opiniile mele să vină să vorbească în loc să protesteze.", a spus Singer.

O altă teorie a sa este aceea că zoofilii nu ar trebui judecaţi dacă animalele nu sunt afectate. Profesor de bioetică la Universitatea Princeton din Statele Unite ale Americii, Peter Singer a fost numit de publicaţia The New York Times cel mai mare filosof în viaţă.

Mai multe articole despre:
Doctor Honoris Causa lui Peter Singer