MENIU

Uniunea Judecătorilor condamnă autosesizarea IJ în cazul eliberării lui Piedone

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a transmis un comunicat de presă în care condamnă ca “inacceptabilă şi periculoasă” modalitatea în care Inspecţia Judiciară s-a autosesizat împotriva judecătorului care a decis eliberarea lui Cristian Popescu Piedone.

“UNJR condamnă ca inacceptabilă şi periculoasă modalitate în care Inspecţia Judiciară înţelege să-şi exercite prerogativele ce îi revin, potrivit legii, transformându-se într-un instrument de presiune împotriva judecătorilor, acţiune ce are ca effect încălcarea independenţei justiţiei. Prin comunicatul dat publicităţii azi, 12 noiembrie, Inspecţia Judiciară a anunţat că s-a sesizat din oficiu împotriva judecătorului Constantin Luchian Constantinescu de la Curtea de Apel Bucureşti care a decis, în urma contestaţiei, eliberarea din arest preventiv a primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone”, se arată în comunicatul UNJR.

Uniunea Judecătorilor susţine că propunerea de arestare preventivă în acest caz a fost formulată de DNA, instituţie care are datoria să prezinte dovezi care să susţină o astfel de măsură preventivă, aceste dovezi fiind analizate de judecător, iar decizia acestuia este luată în baza legii şi a propriei conştiinţe.

“Menţionăm că este vorba despre o măsură preventivă pe durata urmăririi penale şi nu despre o hotărâre de condamnare sau achitare din moment ce procesul acestuia pe fond încă nici nu a început. Intervenţia Inspecţiei Judiciare într-un moment în care hotărârea judecătorească nu este nici măcar motivată, este o presiune inacceptabilă asupra acestui judecător şi o ameninţare la adresa independenţei tuturor judecătorilor şi o violare flagrantă a statului de drept în România”, mai spun membrii Uniunii.