MENIU

Ursula von der Leyen: „PUTIN a vrut să șteargă Ucraina de pe hartă. Nu va reuși!” - Embargo total petrolier, în noile sancțiuni

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene Foto: Profi Media

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei și a regimului Vladimir Putin după invadarea Ucrainei. 

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a oferit, marți, ultimele detalii despre sancțiunile convenite. Ea a enumerat patru tipuri separate de sancțiuni, de la tribuna Parlamentului European.

UE va exclude cea mai mare bancă rusească din SWIFT, va interzice complet importurile de petrol din Rusia și va intercize trei mari posturi rusești de radio și televiziune pe frecvențetele și posturile din Europa.  

Șefa Comisiei a transmis și un mesaj radical către Kremlin.

„Prin toate aceste măsuri, privăm economia rusă de capacitatea sa de a se diversifica și de a se moderniza. Putin a vrut să șteargă Ucraina de pe hartă. Este clar că nu va reuși. Dimpotrivă! Ucraina s-a ridicat prin unitate. Iar pe propria sa țară, Rusia, Putin o scufundă”, a declarat Ursula von der Leyen în discursul său. 

„Sunt vizați ofițeri militari ruși de rang înalt care au comis crime de război la Bucha și Mariupol. Știm cine sunteți, nu veți scăpa!”, a avertizat Ursula von der Leyen.

Șefa Comisiei a anunțat că Sberbank, cu 37% din piaţă, urmează să fie deconectată de la sistemul de transfer bancar SWIFT.

Și trei mari posturi ruse de stat de radio și televiziune vor fi tăiate de la legătura cu UE, cablu, satelit sau internet. Ursula von der Leyen a numit posturile de propagandă rusă „purtători care amplifică minciunile lui Putin”.

Von der Leyen a anunțat și încetarea dependenței de petrolul rusesc.

„Nu va fi ușor, anumite state membre sunt puternic dependente de petrolul rusesc. Dar pur și simplu trebuie să o facem. Tot petrolul rusesc va fi eliminat treptat, dar într-un mod ordonat, pentru a minimiza efectele asupra producției globale. Astfel va fi mărită presiunea asupra Rusiei. Țițeiul va fi eliminat treptat, în șase luni, iar produsele rafinate până la sfârșitul anului 2022”, a mai declarat  von der Leyen.

Vor fi interzise serviciile medicale de excelență, de contabilitate și consultanță din Europa pentru companiile rusești, potrivit noului pachet de sancțiuni.

Comisia Europeană şi-a finalizat marţi propunerea pentru un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei pentru a întrerupe finanţarea efortului său de război împotriva Ucrainei.
Acesta prevede oprirea treptată a achiziţiilor europene pe o perioadă de şase până la opt luni, până la sfârşitul anului 2022, cu o scutire pentru Ungaria şi Slovacia. Aceste două ţări fără ieşire la mare şi total dependente de livrările prin oleoductul Drujba îşi vor putea continua achiziţiile din Rusia în 2023, a spus un oficial european.

Această derogare pune însă probleme pentru că Bulgaria şi Cehia vor să beneficieze la rândul lor de ea, au explicat diplomaţi la curent cu discuţiile purtate de Comisie."Sunt ţări care nu vor putea rezista", inclusiv Bulgaria, care depinde aproape 100% de petrolul rusesc, a avertizat duminică premierul Kiril Petkov.

"Trebuie să evităm efectul de contaminare, toată lumea va dori scutiri. Va trebui să găsim soluţiile potrivite", a spus un oficial european.

Comisarii reuniţi la Strasbourg pentru sesiunea plenară a Parlamentului European au adoptat propunerea târziu în noaptea de marţi spre miercuri din cauza dificultăţilor puse de unul dintre ei, notează AFP.

Propunerea a fost comunicată în jurul miezului nopţii ambasadorilor statelor membre, care vor începe să o studieze în cadrul unei prime întâlniri, miercuri, la Bruxelles, au indicat două surse pentru AFP.

Nu este prevăzută nicio comunicare din partea Comisiei Europene înaintea intervenţiei preşedintelui Ursula von der Leyen în faţa europarlamentarilor miercuri dimineaţa, au spus mai multe surse.

"Nu ştiu dacă adoptarea propunerii va fi posibilă până la sfârşitul săptămânii", a declarat luni ministrul german al energiei, Robert Habeck, după o întâlnire cu omologii săi la Bruxelles.

"Este necesară unanimitatea, nimic nu este garantat. Fiecare nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei este mai greu de adoptat deoarece impune fiecărui stat membru alegeri politice", a explicat oficialul european.

Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, 65% din petrolul şi 85% din gazul folosite de Ungaria provin din Rusia.

Rusia exportă două treimi din petrolul său către UE. În 2021, Rusia a furnizat 30% din ţiţeiul şi 15% din produsele petroliere achiziţionate de UE, iar factura s-a ridicat la 80 de miliarde de dolari, a indicat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Pe lângă acest embargo progresiv, statele membre examinează, de asemenea, măsuri imediate precum o taxă pe transportul cu cisterne, potrivit oficialului european.

Noul pachet de sancţiuni prevede, de asemenea, excluderea altor bănci ruseşti din sistemul interbancar Swift şi includerea propagandiştilor regimului rus şi a autorilor de dezinformare pe lista neagră a persoanelor interzise în UE, a precizat marţi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Şapte bănci ruseşti au fost deja excluse din Swift de către UE. Cea mai importantă bancă din Rusia, Sberbank, care reprezintă 37% din piaţă, se va număra printre băncile care vor fi excluse, potrivit mai multor surse diplomatice. 

Mai multe articole despre:
rusia bulgaria cehia uniunea europeana