MENIU

Unde au dispărut 60.000 de angajați din economie. "Nimeni din Guvern nu ne-a ascultat"

Concedieri
<p>Contracte de muncă 2018</p>

Modificările aduse Codului Fiscal privind transferul contribuţiilor de la angajator la angajat a făcut ca aproximativ 60.000 de angajaţi să-şi piardă locul de muncă. 

Un prim efect dezastruos al "revoluției fiscale" implementate de PSD-ALDE începând cu 1 ianuarie 2018: numărul contractelor de muncă scade vertiginos! Pe fondul unei creșteri economice record, contractele de angajare scad, în loc să crească.

"Am spus de la bun început care vor fi efectele acestei revoluții fiscale. Sunt foarte multe firme care aveau mulți salariați cu salariul minim pe economie, a avut loc o creștere a masei salariale, a implicat renunțarea la o parte dintre salariați. Tot mediul de afaceri a fost contra acestor măsur,i nimeni nu ne-a ascultat", a declarat la Realitatea TV Cristian Pârvan preşedintele patronatului PIAROM.

Potrivit acestuia, în ultimele luni au dispărut foarte multe contracte de muncă cu timp parțial de muncă.

"S-a mai adăugat o măsură generată de Ministerul Muncii cu pensionarea anticipată și atunci oameni cu multă experiență au preferat să se pensioneze", a explicat Cristian Pârvan.

În februarie 2018, numărul total al contractelor de muncă înregistrate era cu 53.215 mai mic decât în noiembrie 2017, potrivit unei analize realizate de Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România.

Datele se bazează pe contractele de muncă active, înregistrate în sistemul privind Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor în format electronic la sfârşitul lunilor noiembrie 2017 şi februarie 2018.

Dacă la sfârșitul lui noiembrie 2017 valoarea brută mediană a contractelor de muncă (1551 lei) era mai mare decât cea a salariului minim pe economie, trei luni mai târziu se situa la 1799 lei, adică sub salariul minim, se arată în analiza furnizată Realitatea.net.

Înainte de intrarea în vigoare a noii legislații fiscale existau 1.075.375 contracte de muncă, adică 17,0% din total, sub salariul minim brut pe economie (contracte cu timp parțial); alte 1,951,359 contracte (30,8%) erau la nivelul salariului minim pe economie.

După intrarea în vigoare erau înregistrate 1.424.523 astfel de contracte, adică 22,7% din total, iar 1,744,990 (27,8%) erau egale cu salariul minim.

Cu alte cuvinte, mai mult de jumătate din contractele de muncă înregistrate după intrarea în vigoare a noilor reglementări au valori mai mici sau egale cu salariul minim pe economie.

Mai multe articole despre:
contracte de muncă