MENIU

Un ultim omagiu pentru Draga Olteanu Matei după 50 de ani pe scena Naționalului bucureștean

Draga Olteanu Matei

Mesajul-omagiu al actorilor Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” după 50 de ani de spectacole alături de marea și îndrăgita artistă Draga Olteanu Matei.

 

„Talent remarcabil, temperament scenic viguros, personalitate distinctă a unei promoții unice, Draga Olteanu Matei a plecat, în această noapte, să reîntregească faimoasa distribuție a unei generații apreciate a fi ”de Aur” a teatrului românesc, din care făceau parte și viitori colegi și parteneri de scenă, la Naționalul bucureștean, între care Mircea Albulescu, George Constantin sau Constantin Rauțchi...

Cariera sa în teatru a fost dedicată unei singure scene, Teatrul Național din București, unde a interpretat, imediat după absolvire și până la pensionare peste 50 de roluri, reliefate cu har, temperament și farmec. Una dintre cele mai apreciate creații ale sale a fost Coana Chirița, personaj pe care l-a transpus și pe marele ecran.

Cunoscută actriță de film, Draga Olteanu-Matei a jucat în zeci de producții cinematografice, numele său figurând nu o dată și ca scenarist pe genericul filmelor, cele mai cunoscute dintre acestea fiind „Patima” și adaptările cu Chirița lui Alecsandri, „Cucoana Chiriţa” și „Chirița în Iași”.

Dintre ultimele roluri pe scena TNB amintim cele din spectacolele „Azilul de noapte” și „Crimă pentru pământ”, în care spectatorii i-au putut admira talentul, patima și dăruirea.

Dumnezeu s-o odihnească în pace!”, a transmis echipa Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București, după trecerea în neființă a marii artiste.

Draga Olteanu Matei a murit în noaptea de marți spre miercuri, la trei săptămâni după ce intrase în al 87-lea an al vieții.

Ce spunea Draga Olteanu Matei despre moarte, în ultimul ei interviu: "Nu trebuie să plângem, e prea frumoasă viața ..."

Era internată la Terapie Intensivă la spitalul Sfântul Spiridon din Iași de cinci zile. Actrița a ajuns săptămâna trecută, vineri seara, în stare gravă, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sfântul Spiridon”, din Iași, fiind transferată de la Spitalul Județean din Piatra Neamț.

A murit Draga Olteanu Matei - Actrița avea 87 de ani

Mai multe articole despre:
draga olteanu matei