MENIU

Impact evitat în ultimul moment între un tren de călători cu 280 de persoane și un mărfar deraiat, în jud. Teleorman! Mai multe persoane, rănite: reacția CFR Călători - FOTO&VIDEO

Un accident feroviar care s-ar fi putut transforma intr-o adevarata tragedie s-a petrecut luni dimineata. Un tren care transporta 280 de persoane a fost nevoit sa franeze brusc chiar inainte de a ajunge in statia Rosiorii de Vede deoarece pe aceeasi linie se afla un marfar, cel mai probabil deraiat. In urma acestei actiuni, 3 persoane au ajuns la spital cu traumatiseme la nivelul capului si alte 10 primesc ingrijiri medicale la fata locului. A fost activat PLANUL ROSU de interventie.

Incidentul s-a petrecut la un kilometru distanta de statia Rosiorii de Vede. Mai exact, acesta a avut loc in zona satului Scriostea, din Teleorman, imediat după iesirea din Rosiori.

In accident au fost implicate un tren de marfa și unul de pasageri. Cel din urma a franat brusc pentru a evitat impactul, astfel ca mai multe persoane au cazut si s-au lovit. 

Aproximativ 200 persoane au fost preluate de microbuze la Rosiorii de Vede pentru a fi preluate de un alt tren si duse la destinatie.

La fata locului se afla in continuare mai multe echipaje de prim ajutor, actiunea fiind in dinamica. 

„În jurul orei 04:00, un apel la 112 anunța un accident feroviar, un tren de călători care a deraiat în județul Teleorman, între Roșiorii de Vede si Măldăeni.

Astfel, pentru gestionarea eficientă a evenimentului, a fost activat Planul Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale la fața locului.

Odată ajunse, forțele de intervenție au constatat că accidentul feroviar nu se confirma. Trenul circula pe ruta Arad- București Nord și s-a oprit brusc. 

Mai multe persoane au fost evaluate la fața locului de echipajele medicale, 3 victime fiind transportate la spital.

La acest moment, călătorii sunt transportați cu 2 microbuze ISU către gara din Roșiorii de Vede.

Forțe angrenate:
ISU TR: 7 ambulanțe SMURD, 1 Autospecială pentru Transport Victime Multiple, 3 autospeciale de descarcerare, 2 microbuze, 8 ambulanțe SAJ;
ISU OT: 1 Autospecială pentru Transport Victime Multiple, 1 autospecială de descarcerare grea, 5 ambulanțe SMURD;
ISU DJ: 1 Autospecială pentru Transport Victime Multiple,  1 autospeciala de descarcerare grea, 3 ambulanțe SMURD.
Au mai fost prealertate ISU AG, respectiv ISU B-IF.

La acest moment, Planul Roșu de Intervenție a fost dezactivat", anunță ISU Teleorman.

 

 

Ulterior a aparut si reactia CFR Calatori, care a tinut sa precizeze, printre altele, ca viata calatorilor nu a fost pusa niciun moment in pericol.

"Pentru o informare corectă in privința evenimentului de cale ferată din aproprierea stației Roșiori Nord, Dan Trifu, specialist  fac următoarele precizări:
-nu a fost pusă in pericol viața călătorilor;
-in cazul frânării de urgență pot apărea răniri dar care nu pot duce la deces;
-echipamentul de siguranța traficului a funcționat.
Nu echipamentul de dirijare a traficului, de siguranța traficului este problema ci starea căii de rulare și a materialului rulant;
-pentru a înțelege cum funcționează și acționează instalația pentru siguranța traficului precizez că distanța dintre două stații este împărțită in blocuri de linie automată (BLA), cam de 1800 m, asigurând o lungime a trenului și o distanță de frănare de 800 m, care funcționează in cadrul unei instalații mai mari denumită centralizare electrodinamică (CED), totul funcționând pe baza telecomenzilor feroviare, in zona respectivă acționând Dispecerul trafic din stația Roșiori Nord.
Revenind la împărțirea distanței dintre stații in segmente, precizez că prezența trenului pe un segment este marcadă cu trasă de culoare roșie pe panoul de comandă al impiegatului sau dispecerului trafic.
Fiecare din aceste segmente de cale ferată este acoperit de un semnal (gen semafor) care indică dacă segmentul de după semnal este ocupat sau liber.
Dacă două segmente din fața trenului sunt libere, atunci semnalul arată verde (ca la traficul auto).
Dacă un singur segment din fața trenului este liber, atunci semnalul arată culoarea galben și obligă mecanicul de locomotivă să ia măsuri de reducere a vitezei și, eventual, oprirea trenului.
Dacă nu ia aceste măsuri, trenul va fi frânat automat de instalația de autostop.
In cazul nostru sunt două situații:
-trenul de Marfă din fața trenului de persoane a deraiat și semnalul care acoperea semnalul respectiv era pe roșu, deci trenul de persoane a acționat frăna de urgență;
-deraierea poate rupe șina de cale ferată prin care circulă un semnal electronic de curenți mici care indică prezența trenului și atunci semnalul din fața segmentului trece pe roșu, ceea ce obligă celelalte trenuri care vin din spate să frâneze.
Mai e și posibilitatea ca trenul deraiat să se răstoarne pe linia vecină și, șuntând-o, să ducă la trecerea pe roșu și a semnalelor de pe linia vecină.
Situația de la noi nu are legătură cu cea din Grecia pt că la noi instalația de siguranța a traficului funcționează perfect și nu pot apărea evenimente deosebite.
Plus că mecanicii au stații prin care comunică imediat dispecerului evenimentul apărut, dispecer ce oprește imediat circulația.
In orice suituație, trenurile nu se puteau lovi", sustine specialistul in echipamente pentru siguranța traficului CFR, inclusiv Metrou, Dan Trifu.