MENIU

Un tratament experimental împotriva cancerului are rezultate excepţionale

<p>Tratament experimental &icirc;mpotriva cancerului</p>

O nouă terapie împotriva leucemiei prin care sistemul imunitar este ajutat să lupte cu boala a produs emoţie în rândul specialiştilor americani, după ce un profesor care a derulat un studiu experimental a anunţat că 90% din pacienţii participanţi, aflaţi în fază terminală, şi-au îmbunătăţit strarea de sănătate, potrivit BBC.

Tratamentul experimental a presupus prelevarea de la pacienţii cu leucemie a unor celule albe care au fost mai apoi modificate în laborator şi reintroduse în corpul bolnavilor, unde au funcţionat ca nişte adevăraţi ucigaşi ai celulelor canceroase. Datele referitoare la această nouă metodă de tratament nu au fost publicate. Experţii în domeniu au spus că procedeul este unul interesant, dar reprezintă doar un simplu „pas de copil“ în tratamentul acestei boli.

Vestea despre noua procedură de tratament experimental a făcut vâlvă la reuniunea anuală din Washington DC a Asociaţiei Americane pentru Progresul Ştiinţei. Profesorul Stanley Riddell de la Centru de cercetare a cancerului Fred Hutchinson a declarat că toate celelalte metode de tratament au eşuat în cazul acestor bolnavi şi că ei mai aveau doar câteva luni de trăit. „Datele preliminare sunt fără precedent“, a mai spus profesorul.

El a declarat pentru BBC că: „În esenţă, acest proces este unul de reprogramare genetică a celulei T care să caute şi să recunoască celulele tumorale ale pacientului şi să le distrugă. Pacienţii care au luat parte la acest tratament experimental erau la capătul liniei în ceea ce priveşte opţiunile de tratament şi, totuşi, după o singură doză pacienţii – 90% din ei – sunt în remisie completă când nu mai putem detecta nicio celulă bolnavă“.

Alţi experţi în leucemie s-au arătat însă rezervaţi spunând că studiul nu le este pe deplin clar, atâta vreme cât nu au acces la toate datele. Ar mai trebui spus că şapte dintre pacienţi au ajuns la terapie intensivă în urma tratamentului, iar alţi doi au murit. Aceste „pierderi colaterale“ au fost considerate acceptabile, ţinând cont că este vorba despre pacienţi în fază terminală, însă este de notat că efectele secundare sunt mult mai puternice decât cele suferite în urma tratamentelor convenţionale.

Hematologul Horia Bumbea, conf.univ.dr la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, afirmă că acest tip de acţiune imunologică în care sunt prelevate celule de la pacienţi, modificate în laborator şi reintroduse în corpul bolnavilor nu este nou. „Tehnica este folosită şi la pacienţii cu transplant, de exemplu. Acest tip de acţiune imunologică poate fi o idee, o ipoteză experimentală în tratarea leucemiei, însă trebuie văzute toate rezultatele studiului“, a mai spus universitarul.

Sursa: Adevărul

Mai multe articole despre:
sănătate cancer leucemie tratament experimental