MENIU

Un român cu 5000 de lei salariu se pânge că o duce greu. Cum l-au certat internauții

Un tânăr care câștigă un salariu lunar de 5000 de lei a decis să deschidă o convesație pe Reddit unde să-i întrebe pe internauți cum se se descurcă în fiecare lună cu o astfel de sumă, având în vedere scumpirile din ultimul an. Reacțiile însă, nu au fost cele așteptate de el, întrucât mulți internauți l-au apostrofat pentru stilul său de viață care îi cere o așa sumă pentru o singură persoană.

Un tânăr care își câștigă existența cu un salariu lunar de 5000 de lei a decis să se plângă pe un forum de viața grea pe care o duce. Deși pentru unii poate părea un venit decent, pentru tânărul în cauză s-a dovedit a nu fi suficient, mai ales în ultimul an, când scumpirile au fost tot mai evidente. În acest context, tanarul a mărturisit că se confruntă cu o serie de dificultăți financiare și că este nevoit să facă mereu compromisuri pentru a-și achita cheltuielile.

El și-a împărtășit experiența și a vorbit despre și despre provocările pe care le întâmpină în fiecare zi. De la chiria pe care o plătește lunar, la costurile de întreținere și facturile de utilități, toate acestea îi pun o greutate din ce în ce mai mare pe umeri, s-a plans tânarul.

”Care este suma lunară pe care o cheltuiți (pentru o singură persoană) – aici incluzând chirie, mâncare, divertisment, etc. De exemplu mie îmi este foarte greu să mă încadrez într-un buget de sub 5.000 RON având in vedere ca:

1.500 RON pe chirie;

500 cheltuieli bloc, facturi, internet, tv, mobil;

2.000 RON cumpărături (având în vedere că dacă merg odată la un supermarket las lejer 300-400 RON, plus că mai comand câteodată de pe Bolt – dar sa te încadrezi la o sumă mai mică mi se pare greu – având în vedere că nu îmi permite timpul să gătesc zilnic; plus alte produse: șampon, gel de dus, balsam, etc);

500 RON combustibil;

500 RON diverse alte lucruri (haine, ieșit la un film, etc).

Dacă mai includem fumatul, întreținerea unui animal de companie, mersul la nunți, reparatul mașinii, impozite, taxe, rovinieta, și alte neprevăzute, mi se pare că avem un cost al vieții destul de scump. Pentru voi cum este?”, a întrebat tânărul pe Reddit.

Reacțiile internauților au fost surprinzătoare pentru tânărul în cauză

”Îți ajustezi stilul de viață la veniturile pe care le ai. Cunosc persoane care trăiesc cu greu cu 9000 de lei pe luna și persoane care trăiesc lejer (și mai și pun bani deoparte) cu 5000. În ambele cazuri e vorba de persoane ce stau în același oraș în chirie.”

”Chirie – 1400 Mâncare – 1000 Utilități – 400 Carburant – 500 Alte cheltuieli 400. Dacă am o nuntă rip”.

”După cum vezi dacă nu ai casa ta, plătită deja ești cam fiul ploii. Viața în România e deja scumpă.

Eu în locul tău aș încerca să renunț o luna la comenzile de pe aplicații cu mâncare. Încearcă să gătești de dinainte pentru mai multe zile/oprește tu la un magazin să iei ceva gata preparat. 2000 de lei mâncat o persoană e totuși multicel, practic e 70 de lei pe zi”.

”Minimul de supraviețuire e 3000 de lei, aici intrând chiria 1000-1200 lei, mâncare 1000-1200 lei, cheltuieli cu apartamentul 300-500”.

”Ce-i peste, Dumnezeu cu milă, depinde doar de tine. Unii nu reușesc să rămână cu bani la final de luna deși câștigă 10000 lei.”

”Cel mai mult mă rupe mâncarea”.

”Pe mine cel mai mult mă rupe mâncarea… cheltui ff mult, deși mănânc doar ce îmi gătesc eu acasă, dar carnea, peștele, lactatele, toate chestiile pe care le cumpăr se adună și costă multicel. Plus mentenanța mașinii… plus rată la casă…”.

Cine sunt bugetarii care NU vor mai primi tichete de masă. Anunț oficial de la Guvern

”Ce am făcut, în ultimele luni:

-am renunțat la a-mi cumpără ”n” creme și produse cosmetice (doar strictul necesar);

-nu mai cumpăr o tonă de suplimente, obișnuiam să merg la farmacia tei și să dau lunar 500-700 lei pe prostii (mg, omega, spirulina, crom, te miri ce vitamine, unele oricum placebo);

-nu prea mai cumpăr haine, port ce am și când îmi trebuie o anume piesă merg și cumpăr, nu mai fac ture prin malluri și cumpăr ceva ce mi se pare mie drăguț și ajunge înmormântat în dressing până la urmă;

-cumpăr lucruri mai calitative, dar mai rar: adică nu mai îmi iau 3 perechi de ghete la 200 lei pe iarnă, îmi iau una la 700 și o port două ierni (recomand musette), nu mai îmi iau 10 gablonturi, îmi iau o bijuterie prețioasă și atât; nu 5 perechi de blugi zara la 150 lei -> o pereche levis care purtată și 2-3 ani tot impecabil arată.

-nu ies în oraș la masă sau la cafele, nici dacă sunt invitată. Poți ieși cu o prietenă și la o plimbare în parc sau la una dintre noi acasă.

-nu mi mai fac unghiile la salon, ci acasă. Am lampa uv și tot ce trebuie că să-mi fac manichiură semipermanenta singură. Nu mă mai vopsesc deloc, nici la salon, nici acasă.

-când prind reduceri bune la anumite produse pe care știu că le folosesc, cumpăr și fac stoc. Și legat de produsele de igienă și curățenie, am descoperit DCN, de unde poți cumpără la prețuri super mici în cantități oarecum en gross (de la 3 produse în sus).

-folosesc aplicația lidl plus, se mai pun acolo cupoane, reduceri, produse gratis. La fel și aplicația mega image, am atins nivelul gold și am 3% reducere de fiecare dată când cumpăr. Also, aplicația omv, acumulezi puncte și cu ele mai poți cumpăra ceva (eu de obicei iau o spălare la perii când am destule puncte)”.

”Mama, pensionară în București. Cu 2300 lei pensie, pune și deoparte. Nu plătește chirie. Are mașină.”

”O parte din costuri se reduc dacă locuiești cu cineva”.

”2k pe mâncare sună cam mult totuși. Pentru o persoană din ce știu ar trebui să fie 500-1000. Clar comenzile pe bolt pot să te rupă dar mna dacă n-ai timp să gătești poți să bagi o pizza congelată/supă la plic ceva. Și clar depinde și de ingrediente…e ușor să zici că… asta e buget fix dar toți băgăm multe chestii suplimentare în coș (ceea ce e perfect ok…doar să o pui în calcul conștient că un extra pe care îl vrei).

Pe lângă asta…clar o parte din costuri se reduc dacă locuiești cu cineva. Dacă muncești remote și nu ai nevoie de mașină. Cred că pe la 3k pe luna sunt. Fără mașină și viață socială minimală.”

Ce cumpără premierul României, Marcel Ciolacu, cu 100 de lei? "Ce am nevoie..."

”În situația ta mă aflăm și eu acum 2 ani când câștigam 6000 pe luna și nu reușeam să duc de la lună la lună. Acum cheltuielile mele sunt la 3500 lei pe luna incluzând:

chirie 450€ din care 250 îi plătesc eu 200 partenera mea. Deci 1300 lei

utilitățile cam 400 pe luna

încă 200 pe abonamentele online (hbo, netflix, Google, etc)

600 pe lună strict mâncare

250 mașină (fac un plin la 2 luni)

250 chestii diverse

și 500 îmi rămân să ies de 2 ori pe lună cu partenera mea la un restaurant.”

„Eu cheltuiesc pe mâncare cam 1300 lei, mâncat de la supermarket, și în zilele lucrătoare de la cantină.”

„Cred că cheltui tu cam mult”

„1500 chirie, 150 întreținere, 200 utilități, 100 sala, 100 digi, 1500 mâncare, 200 o ieșire pe luna, restul pus deoparte pentru concedii și city breaks. Câștig 6000 net, București.”

„Eu una stau în București și dacă sincer, cred că cheltui TU cam mult. 2 mii pe mâncare? 500 pe ieșit la film, haine, etc? Câte haine îți cumperi? De câte ori mergi la film? Even so, e 20 de lei în medie un bilet la film. Pe lângă asta, mergi și tu cu transportul public, dacă te arde la buzunar. E un cost decent al vieții, tu cheltui mult”.

Conform celor mai recente date de la Institutul Național de Statistică (INS), din 2022, valoarea coşului pentru o familie de doi adulţi şi un copil era de 7.112 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii de 5.322 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură de 3.275 lei pe lună. Între timp, aceste valori au crescut, pentru că și viața s-a scumpit.

Mită „cât o garsonieră” luată de șeful Administrației Spitalelor București de la managerul Spitalului Colentina

Mai multe articole despre:
salariu cheltuieli cumparaturi ins