MENIU

Un obiect misterios a trezit din adormire gaura neagră gigant din centrul galaxiei

Gaura neagra

Stupoare la NASA: gaura neagră din centrul galaxiei noastre dă semne de viață. Trei telescoape au detectat un ritm în creștere al emisiilor de raze-X venite dinspre gaura neagră gigant poziționată în centrul Căii Lactee.

După o monitorizare pe termen lung, astronomii au ajuns la concluzia că această gaură neagră este mai degrabă "tăcută", cu excepția acestei activități recente.

Savanții încearcă să afle dacă "ticăitul" recent ține de comportamentul normal al obiectului cosmic sau a fost declanșat de "apropierea recentă a unui obiect misterios, asemănător unui nor de praf".

Potrivit unui comunicat NASA, în ultimul an gaura neagră Sagittarius A* a produs de 10 ori mai multe raze-X decât înainte, cam câte o flamă la fiecare 10 zile.

Această activitate intensă a început la scurt timp după apropierea de Sgr A* a unui obiect misterios numit de NASA G2, potrivit Simplegade.ro.

"Acum un an credeam că acest nor de praf nu a avut niciun efect asupra găurii negre, dar noile date demonstrează contrariul", a spus Gabriele Ponti de la Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics in Germany.

Mai multe articole despre:
NASA galaxie gaură neagră