MENIU

Un nou început pentru Peninsula coreeană? Seulul a anunțat restabilirea canalelor de comunicare cu Phenianul

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi liderul nord-coreean Kim Jong Un

Zi importantă pentru Peninsula coreeană. Autorităţile de la Seul au anunţat restabilirea, în această dimineață, a canalelor de comunicare transfrontaliere între Coreea de Nord şi Coreea de Sud, după întreruperea lor de către Phenian în luna august 2020.

"Guvernul consideră că odată cu restabilirea liniei de comunicare Sud-Nord a fost pusă o bază pentru reluarea relaţiilor inter-coreene", se arată într-un comunicat al ministerului sud-coreean al Unificării, potrivit căruia oficiali ai ambelor ţări au purtat o conversaţie telefonică în cursul dimineții de astăzi.

Potrivit comunicatului citat, "guvernul speră (...) să reia rapid dialogul şi să înceapă discuţii practice pentru restabilirea relaţiilor inter-coreene".

Un anunț similar a fost făcut și de agenția oficială de stat nord-coreeană. Mai exact, KCNA spune că liderul nord-coreean Kim Jong Un "şi-a exprimat intenţia de a restabili canalele de comunicare întrerupte dintre Nord şi Sud", precizând că măsura vizează stabilirea unei "păcii durabile" în Peninsula coreeană.

"Organismele în cauză au decis să restabilească toate canalele de comunicare Nord-Sud de la ora 9:00 (00:00 GMT), pe 4 octombrie", anunţase anterior agenţia.

Comunicarea dintre Phenian şi Seul, suspendată şi reluată de mai multe ori în ultimele luni, este restabilită la câteva zile după ce Coreea de Nord a testat mai multe rachete, evoluţie ce a determinat convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, relatează Agerpres.