MENIU

Un medic chirurg dezvăluie situaţia dramatică dintr-un spital din România: "Avem bisturie. Ura!"

Chirurgul Dan Oprea de la SJ Ploieşti reclamă din nou aparatura defectă, dar şi infecţii nosocomiale

Chirurgul de la Spitalul de Urgență Ploiești, care la sfârșitul anului trecut a generat un scandal în care a fost implicată unitatea sanitară, reclamă că mai mulţi pacienţi au contractat infecţii nosocomiale, dar şi că în spital există în continuare lipsuri materiale şi aparatură defectă.

Medicul chirurg Dan Oprea, care la sfârșitul anului trecut a generat un scandal în care a fost implicat Spitalul de Urgenţă Ploieşti, acuzând condiţiile din unitatea sanitară, precum şi lipsa materialelor sanitare și a medicamentelor, revine cu o nouă postare făcută publică pe site-ul unui ziar local, susţinând că în spital "nu s-au făcut minuni" și că singura diferență notabilă este că medicii chirurgi au acum bisturie.

"Să nu credeți că la spital s-au întâmplat lucruri minunate. Avem bisturie (ura!), dar aspirăm intraoperator cu niște furtunuri groase, de parcă acum se descoperă principiile chirurgiei clasice. Imediat după scandal, s-a stricat linia de endoscopie-colonoscopie și nu s-a rezolvat nici până astăzi. Pentru un procesor de imagine, bolnavii noștri pleacă, internați fiind, către diverse servicii private și efectuează investigațiile contra cost. Dacă se internează o hemoragie digestivă, pur și simplu nu poți să afli în timp real afecțiunea și conduita terapeutică de urmat. Aceleași lipsuri la anticoagulante, antibiotice. Am auzit că s-au exprimat păreri, cum că scandalul a fost exagerat, că nu s-au descoperit nereguli grave, că managementul spitalului a fost corect. Este pur și simplu incredibil! Fostul manager dorește și face presiuni să ocupe o poziție de conducere pe linie de management al calității în spitalul din care a fost demis!!??", arată chirurgul Dan Oprea în comentariul său intitulat "Avem bisturie! Și atât".

Acesta acuză, de asemenea, că în unitatea sanitară există cazuri de infecții intraspitalicești. "Să știți că situația este gravă, avem multe cazuri de infecții nosocomiale cu Clostridium Difficile, numai eu am deja patru pacienți cu această infecție, iar la un caz, care a dezvoltat megacolon toxic, am fost obligat să efectuez o colectomie subtotală, operație mutilantă, dar salvatoare în unele situații"", spune medicul Dan Oprea.

Contactat telefonic, chirurgul Dan Oprea a declarat că, din informațiile pe care le are, în spital au fost identificați 17 pacienți cu infecții nosocomiale și că patru sunt tratați de el, fiind internați. În plus, medicul spune că aparatura radiologică din spital este în continuare defectă, că "adesea" nu se pot face radiografii simple, "din lipsă de filme sau aparate defecte".

"Doresc să vă mai amintesc de aparatura radiologică, defectă. Nu se pot efectua adesea radiografii simple, din lipsă de filme sau aparate defecte, nu mai vorbesc de scopii gastro-duodenale sau colonoscopii, pensionate pe caz de boală, anticipat", mai spune chirurgul.

Chirurgul acuză în continuare lipsa de implicare a autorităților locale spunând că situația din statistici și din rezultatele controalelor nu este cea reală.

"Nu există, la nivel de spital, o atitudine unitară, o linie de conduită adaptată situației, totul se desfășoară, la bunul plac al fiecăruia. Secția de ATI a fost blocată, practic, săptămâni, cu cazuri grave, intubate, pentru care se foloseau toate ventilatoarele disponibile. Cei ce ar fi trebuit operați nu puteau beneficia de această aparatură și, ca atare, pacienții au fost amânați și răs-amânați de la operațiile pentru care au fost pregătiți. Îmi pare rău că-i dezamăgesc pe cei care au spitalul în custodie, dar spre deosebire de statisticile și auditurile lor, situația din spital este cu totul diferită, mult mai gravă. Până la urmă se îngrijesc oameni adevărați, nu fantome sau holograme care dispar undeva în ceață. Poate că niște vizite ale domnului Cosma (președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma - n.r.), în persoană, la spital, ar putea recunoaște niște realități, diferite total de cele prezentate de subordonații săi, astfel încât ar putea avea o idee corectă despre problemele reale din spital", mai spune medicul Dan Oprea.

În luna decembrie a anului trecut, Spitalul Județean de Urgență Ploiești, aflat în administrarea Consiliului Județean, a fost în centrul unui scandal de proporții după ce medicul Dan Oprea a acuzat lipsa medicamentelor, a materialelor sanitare, dar și neimplicarea autorităților.

O comisie de anchetă de la Ministerul Sănătății, condusă de Raed Arafat, a confirmat aspectele semnalate de medic, iar managerul spitalului a demisionat la presiunea conducerii Ministerului Sănătății. De atunci, spitalul este condus de directorul medical Florin Pușcariu, care este, de asemenea, medic chirurg. Postul de manager a fost la concurs în urmă cu două săptămâni, însă până acum nimeni nu și-a depus dosarul. Termenul limită pentru depunerea dosarelor de către cei care vor să susțină concursul pentru ocuparea acestui post este 24 februarie.