MENIU

Un important oraș și alte două localități din județul Constanța, ÎN CARANTINĂ, de sâmbătă seară. Care sunt principalele RESTRICȚII

coronavirus Foto: Pixabay.com

Alte trei localități din județul Constanța intră în carantină de sâmbătă seară, de la ora 20.00, relatează realitateadeconstanta.net. Decizia a fost luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, după ce rata de infectare a crescut  accelerat în ultimele zile. Județul Constanța a urcat pe primul loc vineri la nivel național, cu cea mai mare incidență, de 7,54 pe ultimele 14 zile. 

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa a propus vineri carantinarea altor trei localităţi: oraşul Cernavodă, comunele Cumpăna şi Târguşor. Măsura de carantinare va intra în vigoare din 28 noiembrie, de la ora 20.00.

În acest moment, judeţul Constanţa este pe primul loc la nivel naţional în privinţa incidenţei pe ultimele 14 zile, rata înregistrată vineri fiind de 7,54.

În prezent,  în judeţul Constanţa se mai se află în carantină localităţile Agigea, Costineşti, Techirghiol, Medgidia, Lumina, Mihail Kogălniceanu, Valu lui Traian, Ovidiu, Năvodari, municipiul Constanţa, Eforie şi Lazu. 

Decizia de carantinare pentru Cernavodă, Cumpăna și Târgușor este valabilă pentru următoarele 14 zile, cu posibilitate de prelungire, dacă situaţia epidemiologică o va impune.

Ordinul de intrare în carantină pentru cele trei localităţi va fi semnat de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. 
 
RESTRICȚIILE ce vor fi aplicate de sâmbătă, 28 noiembrie, ora 20.00. Declarația pe proprie răspundere

În cele trei localităţi se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/ gospodăriei, cu excepţiile valabile la nivel naţional. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator, iar pentru deplasarea în interes personal, o declaraţie pe propria răspundere, completată.
 
Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.
 
În interiorul localităţii se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri. 
 
În cazul deplasării cu autoturismul, cei din interior, dacă nu sunt membri ai aceleiaşi familii, au obligaţia de a purta mască de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura. 
 
Oficierea slujbelor religioase este permisă doar în exteriorul clădirilor, cu excepţia celor la care participă doar personalul bisericesc.

Pentru evenimentele organizate în exterior se va respecta norma de 4 mp/persoană, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.

Este permisă oficierea slujbelor de înmormântare, doar în exteriorul clădirilor, cu participarea a maximum 20 de persoane. 
 
Este permisă și oficierea evenimentelor de stare civilă cu prezenţa a maximum 20 de persoane în exteriorul clădirilor si respectiv 8 persoane în interiorul clădirii, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară. 
 
Alegerile parlamentare. Este permisă, în 5 decembrie, deplasarea la/de la sediile secţiilor de votare, a persoanelor implicate în organizarea alegerilor, precum şi a persoanelor care depun cereri de vot prin intermediul urnei speciale, iar în 6 decembrie, pentru execitarea dreptului de vot. 

Mai multe detalii pe realitateadeconstanta.net