Un grup de interese vrea să înhaţe Televiziunea Publică prin insolvenţă!
De câteva zile, în spaţiul public circulă un document, emanat de un grup de interese din TVR şi din sfera politicii, care solicită Guvernului modificarea prin Ordonanţă de Urgenţă a Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, pentru a crea condiţiile legale de intrare în insolvenţă a Televiziunii Române.
Potrivit acestui proiect, Guvernul, prin hotărâre, ar trebui să numească “un administrator special dintre practicienii în insolvenţă”, care urmează să preia „Atribuţiile Consiliului de Administraţie, ale Directorului General, Comitetului Director sau ale Directorului General interimar”, să preia în tot „activitatea administrativă a societăţii, având acces nerestricţionat, pe întreaga durată a administrării speciale, în toate sediile şi locaţiile societăţii şi la toate activele, evidenţele, conturile şi alte înregistrări şi deţine controlul asupra acestora.”
Conform informaţiilor vehiculate în media, pentru acest post de adminstrator al SRTV este pregătit avocatul Remus Borza, cel care a fost administrator judiciar al Hidroelectrica în perioada noiembrie 2012-februarie 2013, fiind condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.
Acesta a declarat recent că Televiziunea Română poate să funcţioneze eficient doar cu 400 sau 500 de angajaţi.
Practic, în cazul în care aceste măsuri vor fi adoptate, Televiziunea Română nu îşi va mai putea îndeplini misiunea publică. Este de neînţeles faptul că aceste propuneri vizează doar dimensiunea economică a activităţii TVR, ignorându-se faptul că instituţia are un corp de creatori profesionişti a căror activitate nu poate să fie cuantificată după modele aplicate în fabrici şi uzine. Deoarece Televiziunea Română nu este o unitate economică, ea nu poate îmbrăţişa soarta întreprinderilor industriale care au fost vândute pe bucăţi iar salariaţii aruncaţi în stradă.
Televiziunea Română este un instrument de construcţie socială şi naţională, care deţine un tezaur cultural inestimabil, realizat prin efortul unor creatori de mare talent. Din acest motiv ea nu poate să fie aşezată pe taraba jocurilor de interese.
Comitetul Executiv al FRJ MediaSind solicită Parlamentului României să împiedice această iniţiativă păguboasă pentru întreaga societate românească şi să asigure cadrul legal pentru depolitizarea Televiziunii Naţionale, numind în Consiliul de Administraţie o echipă de profesionişti neangrenaţi politic.