Un fotograf evreu a îngropat aceste poze înainte să vină naziştii. Sunt cutremurătoare!
Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată în fiecare an la 27 ianuarie. În iarna anului 1944, în unul dintre momentele de vârf ale Holocastului, Fotograful eveu Henryk Ross a îngropat o cutie de poze.
După o perioadă, acesta a revenit în locul respectiv pentru a-şi recupera pozele îngropate. Multe dintre acestea au fost distruse de pânza freatică.
Povetea tragică a lui rezonează şi în ziua de astăzi.
Henryk Ross din Łódź, Polonia, era un simplu fotograf sportiv când forţele germane au intrat în oraşul său în anul 1939. El a reuşit să supravieţuiască prin simplu fapt că a continuat să facă fotografii pentru cărţile de identitate şi poze de popragandă pentru Departamentul Nazist de Statistică.
În timp ce îşi făcea munca de zi cu zi care îl ţinuse în viaţă, el a documentat în secret şi evenimentele ce se întâmplau în ghetoul din Łódź, care a inclus şi deportarea în cele din urmă a locuitorilor oraşului în lagărele morţii.
Aflându-se în pericol, fotograful a îngropat toate pozele făcute, păstrându-le astfel ca dovezi ale crimelor comise în acea perioadă.
Fotografiile făcute atunci de Henryk Ross sunt, în prezent, expuse într-un muzeu din Toronto, Canada.