Un elicopter SMURD Iaşi s-a prăbuşit în R. Moldova. Toţi cei 4 oameni aflaţi la bord au murit
Un elicopter SMURD Iaşi s-a prăbuşit, joi, în Republica Moldova. Aparatul de zbor a dispărut de pe radare şi, în scurt timp, Serviciul Situaţii Excepţionale a confirmat că elicopterul SMURD Iaşi s-a prăbuşit. Primarul satului Haragîş, raionul Cantemir, Iurie Bălănuţă, spune că s-au depistat patru cadavre, trei dintre acestea fiind carbonizate, şi că rezervoarele au explodat de trei ori. Aceasta este a şasea aeronavă SMURD care se prăbuşeşte de la înfiinţarea SMURD. Elicopterul era din anul 2013, dar a fost folosit din anul 2015. Aparatul de zbor mai efectuase 19 intervenţii în R. Moldova. Pilotul elicopterului SMURD Iaşi avea peste 4000 de ore de zbor.
UPDATE 16:40. Dosar penal deschis de Parchetul Militar, după prăbuşirea elicopterului SMURD în Republica Moldova
Procurorii de la Secţia Militară a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au deschis un dosar penal pentru a investiga cauzele prăbuşirii elicopterului SMURD, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.
UPDATE 16.30. Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI, a afirmat că, pe baza informaţiilor la ora 14.23, Autoritatea aeronautică din Republica Moldova a informat Ministerul român al Afacerilor Externe că s-a pierdut legătura cu elicopterul SMURD.
"La ora 15.00, am primit confirmarea că a fost găsită epava elicopterului într-o regiune împădurită, precum şi cele patru persoane decedate", a afirmat acesta.
Conform Monicăi Dajbog, secretarul de stat în Ministerul de Interne de la București, Raed Arafat, va merge la Chișinău pentru a participa la ancheta în cazul prăbușirii elicopterului SMURD.
Ultima inspecţie a elicopterului SMURD prăbuşit a fost făcută în februarie 2016, iar pilotul avea peste 4000 de ore de zbor.
UPDATE 16.10. Un medic şi un asistent de la Spitalul Sf.Spiridon Iaşi, printre persoanele moarte în accidentul aviatic din R.Moldova
UPDATE. 15.43. Martor: Era ploaie mare. Nu se vedea nimic. Era totul alb în faţă
"Eram la mine, în biroul de la Primărie. Avea o distanţă foarte mică de pământ. Vira când la stânga, când la dreapta. Era ploaie mare. Nu se vedea nimic. Era totul alb în faţă. Nu era vânt puternic. Nu ştiu dacă au fost explozii, era prea mare distanţa. Da, m-am speriat. S-a auzit o bubuitură. Au trecut câteva maşini de pompieri după 25 de minute, poate mai repede. Unii oameni s-au apropiat. Am văzut că au trecut mai multe maşini, am înţeles că sunt persoane carbonizate. Ei au încercat să aterizeze, dar nu au reuşit. Iarba era pătulită pe un teren mare", a declarat un alt martor.
UPDATE 15.40. Oamenii din localitatea Capaclia susțin că cel mai probabil aparatul de zbor a încercat să aterizeze deoarece s-a prăbușit nu departe de stadionul din satul Haragâș.
UPDATE 15.34. Coordonatorul SMURD Bucureşti: Elicopterul plecase la Cahul să preia un cetăţean american în stare foarte gravă
Elicopterul SMURD Iaşi care s-a prăbuşit joi după-amiază în Republica Moldova plecase la Cahul să preia un cetăţean american în stare foarte gravă, intubat şi ventilat mecanic, care trebuia transportat într-un spital din Chişinău, a declarat pentru News.ro coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa.
Opriţa a confirmat că elicopterul aparţinea SMURD Iaşi.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, că ministrul de Interne, Petre Tobă, a anunţat la finalul şedinţei de Guvern despre producerea acestui accident, precizând că merge la MAI pentru a gestiona situaţia.
Primarul localităţii Haragâj, unde s-a prăbuşit elicopterul SMURD Iaşi, a precizat că toate persoanele din aparatul de zbor au fost găsite decedate.
Declarațiile primarului satului Haragîş, raionul Cantemir, Iurie Bălănuţă.
Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale a anunţat că serviciile de urgenţă au fost alertate la ora 14.13 că un elicopter SMURD Iaşi s-a prăbuşit în raionul Cantemir, la aproximativ 100 de metri de o pădure din zona localităţii Haragâj.
Elicopterul SMURD Iaşi se întorsese de la Chişinău, de unde preluase un pacient şi urma să meargă în Cahul pentru a prelua un alt pacient, a declarat ofiţerul de presă Diana Ţurcanu de la Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale din Republica Moldova.
Elicopterul SMURD Iaşi era la a doua misiune în cursul zilei de joi, în Republica Moldova. Astfel, joi dimineaţă, elicopterul SMURD a fost solicitat de către medicii din Vulcăneşti pentru a transporta o femeie de 85 de ani, cu bronhopneumonie, insuficienţă respiratorie şi renală acută. Pe parcursul zborului, pacienta a fost monitorizată medical de către paramedicii şi medicii SMURD Iaşi. La ora 12:10, elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chişinău, femeia fiind preluată de către o ambulanţă 903 şi transportată la Spitalul de Urgenţă, se precizează pe site-ul Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale din Republica Moldova. Aceasta a fost a 19 operaţiune aeriană SMURD pe teritoriul Republicii Moldova.
UPDATE 15.35. Liliana Puşcaşu, purtătorul de cuvânt al Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale din R. Moldova, a afirmat la Realitatea TV că la ora 14.13 minute a avut informaţia că elicopterul SMURD Iaşi a dispărut de pe radar şi s-a părbuşit. "În teren s-au deplasat mai multe echipaje de salvare. Unul dintre membrii echipajului a fost găsit decedat, iar echipele continuă căutarea celorlaţi membrii", a spus aceasta, adăugând că exista informaţii că elicopterul ar fi explodat în aer şi că cel mai probabil ceilalţi trei memebri ai echipajului nu mai sunt în viaţă.
UPDATE 15.30 Ministrul Afacerilor Interne, Petru Tobă, la MAI pentru gestionarea crizei
UPDATE 15.25. Elicopterul zbura la altitudine joasă
"A fost un sunet straniu. Am ieşti afară să vedem ce se întâmplă. Au văzut elicoperul care zbura cam jos. După 3-4 minute s-a auzit o bubuitură. Primăria vecină a confirmat prăbuşirea. Posibil au vrut să aterizeze pe un stadion. Elicopterul zbura la altitudine joasă, iarba era pătulită. Oamenii s-au speriat. Elicopterul avea viteză. E catastrofă. Vedem multe ambulanţe şi maşini ale pompierilor aici. Tot satul e bulversat", susţine primarul localităţii Capaclia, Alexei Busuioc.
UPDATE 15:20. Toţi cei aflaţi la bord sunt decedaţi
"Confirm faptul că s-a prăbuşit elicoperul SMURD în raionul Cantemir. Toţi cei aflaţi la bord sunt decedaţi. Decizia de decolare şi zbor aparţine Autorităţii Aeronautice din România. Elicoterul se îndrepta după un pacient la Cahul. Echipajul este completat de un pilot, copilot şi asistent medical", a declarat vicemnistrul Sănătăţii Oleg Crăciun.
Ultimele imagini cu elicopterul SMURD înainte de prăbușire
De asemenea, autorităţile au confirmat că la bordul elicopterului nu se afla niciun pacient, ci doar membrii echipajului elicopterului SMURD.
UPDATE 15.10 "Elicopterul a căzut la pădurea de la intrarea satului. S-au depistat patru cadavre. Trei sunt carbonizate. Oamenii legi cercetează cazul. Cred că s-a prăbuşit din cauza neguri. Au intrat în pădure, s-au lovit şi au căzut. Nu putem spune cine sunt victimele. Durere mare. Cineva a încercat să salveze pe altcineva, dar şi-a pierdut viaţa. Erau imagini îngrozitoare. Am depistat bucăţi din cadavre. Rezervoarele au explodat de trei ori. Primul cadavru a fost scos înainte de bubuituri. Sunt vreo 40 de oameni la faţa locului", a declarat primarul satului Haragîş, raionul Cantemir, Iurie Bălănuţă, conform publica.md.
"Am văzut o mână, un picior, căştile piloţilor. Martorii au scos un pilot cu tot cu scaun, dar doi erau arşi. Sunt trei cadavre. Au căzut în marginea localităţii. Nu sunt victime printre locuitorii satului. Au căzut în pădure. Nimeni nu a rămas în viaţă. Plouă tare. Poliţiştii strâng totul grămadă. E straşnic. Aproape este stadionul. Nu cred că pilotul a încercat să aterizeze pe stadion. Elicoperul avea viteză, dar a zbura normal. Vântul e moderat acum, nu e puternic", a declarat un martor.
Cel mai grav accident SMURD a avut loc în martie 2003. Cronologie tragedii aviatice
"La faţa locului au mers de urgenţă trei echipaje pentru a vedea care este situaţia. Primarul localităţii a mers la loc, pentru a vedea daca avem mai multe detalii in acest sens. O persoană din echipaj a decedat. Nu cunoastem despre cine este vorba", a declarat Liliana Puşcaşu.
UPDATE 15.05. Toţi cei patru oameni aflaţi la bordul elicopterului SMURD Iaşi au murit.
UPDATE. Presa din Republica Moldova scrie că elicopterul a explodat.
Şefa serviciului de presă al Departamentul Situații Excepționale, Liliana Puşcaşu spune că cel puţin o persoană a decedat în urma accidentului. Deocamdată nu se cunoaşte dacă este vorba despre unul din piloţi, scrie publika.md.
În această dimineață, elicopterul SMURD a fost solicitat de către medicii din Vulcănești, pentru a transporta aerian și monitorizat un pacient, internat în spitalul rational. O femeie de 85 de ani, care suferă de bronhopneumonie, insuficiență respiratorie și renală acută.
Pe parcursul zborului, pacienta a fost monitorizată medical de către paramedicii și medicii SMURD Iași.
La ora 12:10 minute elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chișinău, femeia fiind preluată de către o ambulanță 903 și transportată la Spitalul de Urgență. Aceasta a fost a 19 operațiune aeriană SMURD pe teritoriul Republicii Moldova.
Potrivit unimedia.info, la bordul elicopterului erau patru persoane. Cel puţin un membru al echipajului a murit, iar alţi trei sunt daţi dispăruţi.
Elicopterul efectua o misiune de salvare de la Cahul la Chișinău. La ora 14.00, aparatul de zbor a dispărut de pe radar.
"În această dimineaţă, elicopterul SMURD a fost solicitat de către medicii din Vulcăneşti, pentru a transporta aerian şi monitorizat un pacient, internat în spitalul rational. O femeie de 85 de ani, care suferă de bronhopneumonie, insuficienţă respiratorie şi renală acută. Pe parcursul zborului, pacienta a fost monitorizată medical de către paramedicii şi medicii SMURD Iaşi. La ora 12:10 minute elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chişinău, femeia fiind preluată de către o ambulanţă 903 şi transportată la Spitalul de Urgenţă. Aceasta a fost a 19 operaţiune aeriană SMURD pe teritoriul Republicii Moldova ", se arată pe site-ul Ministerului de Interne din Republica Moldova.
4 martie 2003: Cel mai grav accident în care a fost implicat un elicopter SMURD
Unul dintre cele mai grave accidente în care a fost implicat un elicopter SMURD a fost cel din seara zilei de 4 martie 2003, când doi piloţi şi o doctoriţă şi un asistent şi-au pierdut viaţa. La 5 minute după decolarea de pe aeroportul din Cluj, s-a prăbuşit la 4 km de comuna Cojocna. Aparatul de zbor, de tip Alouette IAR 316B, aparţinând S.C. Transgaz Mediaş, fusese închiriat de SMURD, în februarie 2002, pentru transportul urgenţelor medicale. Elicopterele SMURD funcţionează din 1999.
Cadrele medicale se întorceau de la Budapesta, unde transportaseră un copil. Accidentul a fost sesizat de turnul de control de la Turda, care a constatat că aparatul, pilotat de unul dintre cei mai buni piloţi, nu a intrat în raza de acţiune a radarului. Potrivit medicului coordonator al SMURD Tg. Mureş, Raed Arafat, elicopterul implicat în accident era folosit în special noaptea şi în momentul prăbuşirii era pilotat de Marian Nicolae - un pilot cu multă experienţă, dintre puţinii români care aveau drept de zbor pe timp de noapte.
15 decembrie 2014: Un elicopter SMURD s-a prăbuşit în lacul Siutghiol din Mamaia
15 decembrie 2014 a fost ziua în care, din nou, autorităţile au eşuat în a-i ajuta pe salvatori. Un elicopter SMURD fabricat recent şi care abia ieşise din revizia tehnică s-a prăbuşit în lacul Siutghiol din Mamaia. Toţi cei patru membri ai echipajului au murit. Prima victimă a fost găsită după mai bine de jumătate de oră de agonie în apele îngheţate.
20 ianuarie 2014: un avion Britten-Norman comandat de SMURD -a prăbuşit în Munţii Apuseni
20 ianuarie 2014, un avion Britten-Norman comandat de SMURD pentru o intervenţie medicală s-a prăbuşit în Munţii Apuseni. Şapte persoane se aflau la bord. Pilotul Adrian Iovan şi studenta la medicină Aura Ion au murit, iar celelalte cinci victime au fost recuperate cu greu, după o operaţiune de salvare confuză. Mai exact, autorităţile au localizat avionul abia la cinci ore de la prăbuşire. Primii care au ajuns la locul accidentului au fost localnicii, care au ajutat la salvarea răniţilor.
23 decembrie 2006: Un alt elicopter SMURD EC 13 s-a prăbuşit pe lângă Pasul Tihuţa
Pe 23 decembrie 2006, un alt elicopter SMURD EC 135 Eurocopter a fost implicat într-un incident aviatic. Elicopterul a fost avariat în totalitate după ce a aterizat forţat lângă lacul de acumulare Colibiţa, într-o zonă împădurită, pe lângă Pasul Tihuţa din Munţii Bârgăului, în judeţul Bistriţa - Năsăud. Membrii echipajului au fost recuperaţi din munţi după 10 ore. Găsirea aparatului a fost însă dificilă. Elicopterul SMURD a decolat la prânz, după ce fusese la un caz, din Vatra Dornei, cu destinaţia Târgu Mureş. În zona munţilor Bârgăului, pilotul a fost nevoit să aterizeze forţat din cauza ceţii. Cei patru oameni de la bord au scăpat teferi, doar cu răni uşoare. Ei au fost nevoiţi să aştepte mai mult de 10 ore pentru a fi coborîţi din munţi. Peste 50 de jandarmi, angajaţi ai ISU, salvamontişti şi pădurari s-au chinuit ore întregi să-i localizeze. După incident, elicopterele SMURD au fost oprite la sol, până la verdictul Comisiei de anchetă. Ancheta MAI a fost finalizată în februarie 2007, cauzele accidentului fiind conditiile meteo nefavorabile. Acesta este cel de-al doilea aparat cu care se prabuşeşte un echipaj al SMURD Târgu Mureş, dupa cel căzut la Cojocna, judeţul Cluj, în martie 2003. Elicopterul ultraperformant donat de Ministerul Sanataţii Spitalului Clinic Judeţean Mureş şi hangarul acestuia au fost inaugurate oficial în 20 ianuarie 2005, la Târgu Mureş. Pâna în ianuarie 2005, elicopterul a efectuat 56 de misiuni.
9 ianuarie 2006: Un alt elicopter SMURD s-a prăbuşit în Iaşi
Un alt elicopter SMURD, fabricat în Germania, s-a prăbuşit pe 9 ianuarie 2006, la 1,5 kilometri distanţă de pista Aeroportului Internaţional Iaşi, după ce a lovit buza unui deal. Şi în acest caz, toţi cei patru membri ai echipajului au fost ucişi în catastrofă. Aparatul, fabricat cu doar trei ani în urmă, efectua un zbor tehnic de verificare. Cu două luni înainte de tragedie, elicopterul fusese verificat de specialiştii Eurocopter România. Ancheta a arătat că aparatul a funcţionat perfect, nu era ceaţă, iar zborul era autorizat. Nimeni nu a fost considerat vinovat de producerea tragediei. Şi în acest caz, piloţii au fost decoraţi. Aparatul executa misiuni împreună cu SMURD Iaşi, la Iaşi şi zona Moldovei, fiind pilotat de angajaţi ai Unităţii Speciale din MAI. Ancheta a stabilit că prăbuşirea a fost din cauza intrării accidentale într-o zonă de forfecare. Elicopterul s-a prăbuşit de la o altitudine de 300 de metri, după o ascensiune necontrolată de peste 100 de metri.
Unul dintre cele mai grave accidente în care a fost implicat un elicopter SMURD a fost cel din seara zilei de 4 martie 2003, când doi piloţi şi o doctoriţă şi un asistent şi-au pierdut viaţa. La 5 minute după decolarea de pe aeroportul din Cluj, s-a prăbuşit la 4 km de comuna Cojocna. Aparatul de zbor, de tip Alouette IAR 316B, aparţinând S.C. Transgaz Mediaş, fusese închiriat de SMURD, în februarie 2002, pentru transportul urgenţelor medicale. Elicopterele SMURD funcţionează din 1999.
Cadrele medicale se întorceau de la Budapesta, unde transportaseră un copil. Accidentul a fost sesizat de turnul de control de la Turda, care a constatat că aparatul, pilotat de unul dintre cei mai buni piloţi, nu a intrat în raza de acţiune a radarului. Potrivit medicului coordonator al SMURD Tg. Mureş, Raed Arafat, elicopterul implicat în accident era folosit în special noaptea şi în momentul prăbuşirii era pilotat de Marian Nicolae - un pilot cu multă experienţă, dintre puţinii români care aveau drept de zbor pe timp de noapte.
În august 2000, un accident asemănător a avut loc pe un câmp din apropierea Sighişoarei, in timpul unui zbor de verificare pentru prelungirea licentei. Acelaşi pilot, Nicolae Marian, a reuşit să aterizeze forţat, aparatul a fost zdrobit de sol, dar nu au fost morţi în urma prăbuşirii. 3 dintre cei 6 pasageri ai elicopterului au fost internaţi în stare gravă. Elicopterul IAR 316 avea aproximativ o mie de ore de zbor, din care peste 400 fusesera efectuate de SMURD.