MENIU

Un copil de 12 ani a câștigat în instanță dreptul de a se vaccina anti-Covid. Cel care se opunea este tatăl său - Cum i-a răspuns judecătorul

Vaccin anti-Covid

O instanță din Olanda i-a permis unui copil de 12 ani să se imunizeze împotriva noului coronavirus, în ciuda obiecțiilor tatălui său, un vaccino-sceptic. Minorul a solicitat să se vaccineze pentru a nu se infecta și pentru a feri alți oameni de boală, mai ales pe bunica sa, care este grav bolnavă.

Cazul a ajuns în instanță în contextul în care, în Olanda, copiii cu vârste între 12 și 17 ani pot fi vaccinați doar cu acordul ambilor părinți.

Părinții minorului sunt însă divortați, iar mama sa a precizat că acesta vrea să își viziteze bunica grav bolnavă, iar vaccinarea reduce riscul transmiterii bolii. 

Bunica copilului "suferă de cancer pulmonar cu metastaze şi se află la sfârşitul vieţii.
Minorul vrea să petreacă cât mai mult timp cu ea, însă nu este vaccinat. Îi este frică să nu-şi infecteze bunica şi este convins că contaminarea, dacă ar avea loc, ar constitui un pericol mortal", se arată în documente.

Tatăl său s-a opus vaccinării motivând că serurile sunt încă într-o fază de testare" şi ar putea prezenta "riscuri mari pentru organele reproductive pe termen lung". 

Luând în considerare "interesele aflate în joc" în această vaccinare şi "în special interesele minorului", judecătorul Bart Tromp, de la Tribunalul districtual din Groningen, a decis că acesta poate fi vaccinat. 
În plus judecătorul a ordonat ca băiatul să fie vaccinat "rapid", deoarece interesele sale sunt mai importante decât un posibil apel al avocaţilor tatălui.
Mai mult, acesta a subliniat că bazele ştiinţifice ale afirmaţiilor tatălui minorului nu au fost dovedite.

Legislația olandeză permite judcătorilor să ia decizii în interesul superior al copilului, dacă părinţii nu sunt de acord, potrivit Agerpres.