Un celebru mogul media a murit
Mogulul media chinez Run Run Shaw, care a construit un imperiu în Asia în domeniile cinematografiei şi televiziunii, a decedat marţi, la vârsta de 106 ani, informează Reuters.
Run Run Shaw a decedat cu "sufletul împăcat", în reşedinţa sa din Hong Kong, înconjurat de familia sa, a anunţat compania acestuia, Television Broadcasts Limited (TVB).
O figură centrală a cinema-ului de la Hong Kong, Shaw este cel care a popularizat filmele chineze kung fu în Vest şi, de-a lungul a peste 80 de ani de carieră, a ajutat la transformarea fostei colonii britanice într-un "Hollywood estic".
Shaw s-a născut în 1907, fiind cel de-al şaselea copil al unei familii înstărite din oraşul Ningbo din estul Chinei.
Potrivit legendelor care s-au creat în jurul său, Shaw a fost pasionat de filme încă din tinereţe şi obişnuia să distribuie rolele de film deplasându-se cu bicicleta la cinematografele din sate din Singapore şi Malaysia, "meritându-şi" parcă numele primit la naştere "Run Run".
Şi-a început cariera în cinematografie ajutându-i pe fraţii săi mai mari Runje, Runde şi Runme să lanseze un studio de film în Shanghai, în 1925. Mai târziu, aceştia s-au mutat la Hong Kong, realizând şi distribuind filme în peste 100 de cinematografe răspândite pe mai multe pieţe asiatice, precum Singapore, Malaysia şi Thailanda.
Shaw şi-a lanasat propriul său studio în anii 1950, care a produs circa o mie de titluri, inclusiv drame, seriale istorice şi filme kung fu clasice, precum "The One-armed Swordsman", ajutând la redefinirea acestui gen de producţii şi promovarea noului tip de cinema nu doar în Hong Kong şi Asia, ci şi peste Ocean.
Shaw a investit şi în coproducţii, cea mai importantă fiind pelicula din 1982 "Vânătorul de recompense/ Blade Runner", în regia lui Ridley Scott şi cu Harrison Ford în rolul principal.
Studioul lui Run Run Shaw a fost un pionier şi în privinţa filmelor "Wu Xia" (cu eroi din sfera artelor marţiale, n.r.), influenţa lui Shaw fiind evidentă şi în filme cu legendele kung fu Bruce Lee şi Jackie Chan.
Shaw este totodată cel care a lansat cea mai mare reţea de televiziune free-to-air (liberă la retransmisie, n.r.) din Hong Kong, TVB, în 1967, pe care a condus-o din funcţia de preşedinte executiv până în anul 2011.
Începând din anii 1980, Shaw şi-a concentrat atenţia în domeniul televiziunii şi a transformat reţeaua TVB într-un imperiu al divertismentului, care a avut o influenţă majoră asupra culturii de masă din Hong Kong şi din comunităţile chineze.
În 2011, Shaw şi-a vândut în întregime cele 26% din acţiunile pe care le deţinea la TVB unui consorţiu pentru aproximativ 807 milioane de dolari. El s-a retras din funcţia de preşedinte la sfârşitul acelui an, fiind numit preşedinte de onoare al companiei.
Shaw a fost şi un cunoscut filantrop şi a donat, prin intermediul fundaţiei sale, milioane de dolari unor cauze caritabile din China, în special în domeniul educaţiei. De asemenea, multe spitale şi şcoli din Hong Kong îi poartă numele.
Run Run Shaw a înfiinţat şi aşa-numitele premii Shaw, distincţii similare mult mai celebrelor trofee Nobel. Premiile Shaw care recompensează excelenţa în matematică, astronomie şi ştiinţe, au o valoare de 1 milion de dolari pentru fiecare laureat.
În 1977, Run Run Shaw a fost înnobilat de regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii.
A fost căsătorit de două ori, iar prima sa soţie a decedat în 1987. I-au supravieţuit cea de-a doua sa soţie, Mona Fong, doi fii şi două fiice.