MENIU

Un băiat de 15 ani a murit la spitalul din Arad din cauza rujeolei. Nu era vaccinat

<p>Simptomele rujeolei la adulti</p>

Tragedie într-o familie din judeţul Arad. Băiatul lor, în vârstă de 15 ani, a murit joi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, la patru zile după internare. Tânărul avea rujeolă şi, pe fondul unei boli congenitale, a făcut complicaţii care au dus la deces.

„S-a internat duminică seara, în jurul orei 19.00. A ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe cu disfuncţie ventilatorie, cu bronhopneumonie, pe rujeolă. A fost internat la Contagioase. Starea sa s-a agravat progresiv luni după-masă, în a doua zi de internare, motiv pentru care a fost transferat, prin secţia de Pediatrie, la Terapie Intensivă. Decesul s-a înregistrat joi, la ora 8.40” – a precizat dr. Dorin Lazăr, şeful Secţiei Pediatrie II, citat de aradon.ro.

Potrivit dr. Lazăr, „copilul suferea de o boală congenitală metabolică – boala Niemann Pick – cu depozitare de structură lizozomală. E o boală congenitală care afectează întreaga economie a organismului prin depozitarea unor substanţe străine organismului în creier, în ficat, în splină, în rinichi, în plămâni şi care afectează dezvoltarea somatică (fizică), psihică şi intelectuală. Nu există tratament la îndemână şi nici nu a urmat un tratament. Pe acest fond, cunoscut, confirmat ultima dată la 14 ani, la Clinica din Cluj (unde se şi fac aceste determinări mai speciale pentru boli rare), a făcut o rujeolă. A luat-o din familie, de la nişte verişori. A făcut, deci, rujeolă care a evoluat, timp de o săptămână acasă şi, în evoluţie, spre sfârşit, a făcut o complicaţie. O situaţie care e frecventă evoluţia unor rujeole cu forme grave, mai ales pe teren din acesta care este tarat. A făcut o complicaţie pulmonară cu insuficienţă respiratorie marcată, cu stopuri repetate, a fost intubat, perfuzat, i s-au administrat antibiotice şi evoluţia lui a fost, din nefericire, spre deces, înregistrat la patru zile de la internare”, a declarat dr. Dorin Lazăr.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, la 14 octombrie, în acest judeţ erau confirmate 132 de cazuri de rujeolă, Aradul aflându-se pe locul doi pe ţară, după Mureş (176 de cazuri). Au fost raportate trei decese cauzate de rujeolă, în judeţul Arad (din patru, la nivel de ţară).

În plus, imediat ce a fost înştiinţată de acest caz, DSP Arad a demarat o anchetă epidemiologică la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Mai multe articole despre:
Arad copil mort rujeolă vaccin rujeolă