MENIU

Un an de la atentatele de la Bruxelles

Atentat la Bruxelles

Belgia comemorează un an de la cele mai grave atentate din istoria sa.

Belgia comemorează un an de la cele mai grave atentate din istoria sa. În dimineaţa zilei de 22 martie 2016, două explozii au avut loc pe aeroportul Zaventem şi într-o garnitură de metrou din staţia Maelbeek. 32 de oameni au murit şi 320 au fost răniţi în atentatele revendicate de organizaţia teroristă Stat Islamic.

Comemorările, la care iau parte regele şi regina, includ câte un minut de reculegere la aeroport şi la staţia de metrou, la orele la care s-au produs exploziile, şi dezvelirea unui monument în memoria victimelor, potrivit Agerpres.

Un moment special va avea loc la ora celei de a doua explozii. La 10 şi 10 minute, ora României, metroul, autobuzele şi tramvaiele din toată capitala se vor opri iar conductorii şi controlorii vor ţine „un minut de zgomot", iar călătorii sunt invitaţi să aplaude.

Ce s-a întâmplat pe 22 martie 2016

În jurul orei locale 08.00 (7.00 GMT), doi kamikaze și-au detonat centurile explozive în terminalul aeroportului, ei fiind inițial însoțiți de un al treilea terorist care a fugit și care a fost capturat două săptămâni mai târziu. Deflagrațiile s-au produs în zona de plecări a aeroportului și au ucis 16 oameni.

Radioteleviziunea VRT din Belgia relata că multe dintre persoanele din aeroport erau rănite la picioare, sugerând că a fost vorba despre o bombă ascunsă într-un bagaj aflat pe podea. De asemenea, declarațiile martorilor indicau aceeași probabilitate, deoarece unele dintre victime au avut picioarele practic spulberate. Un lucrător la serviciul de securitate a bagajelor pe aeroportul Zaventem, Alphonse Youla, declara că, înainte de explozia primei bombe, a auzit un bărbat strigând ceva în limba arabă.

Aproximativ o oră mai târziu, la ora locală 09.11 (8.11 GMT), un alt jihadist a lansat un atac sinucigaș la stația de metrou Maelbeek, unde au murit 16 oameni și peste o sută au fost răniți.
Transportul public din Bruxelles a fost complet oprit, aeroportul și principalele gări feroviare din oraș au fost închise și măsurile de securitate au fost consolidate în mai multe metropole europene. Autoritățile belgiene au ridicat la maximum nivelul de alertă antiteroristă pe tot teritoriul belgian. Ministrul de interne, Jan Jambon, a anunțat trei zile de doliu național.

Revendicat de Statul Islamic

Atentatele au fost revendicate de Gruparea jihadistă Statul Islamic, aceeași celulă jihadistă franco-belgiană care a fost la originea atacurilor din 13 noiembrie 2015, în cartierul Molenbeek din Paris, soldate cu 130 de morți.

Atentatele din Bruxelles au fost comise după ce, la 18 martie 2016, Salah Abdeslam, un francez de origine marocană, singurul supraviețuitor al atentatelor din Paris, a fost arestat. Pe numele său fusese emis un mandat de arestare internațional, iar acesta a fost reținut chiar la Molenbeek, cartierul unde locuia și de unde provin mulți dintre suspecții implicați în atentatele de la Paris și de la Bruxelles. El a fost predat Franței și inculpat.
Autorii celui mai grav atentat din istoria țării sunt Najim Laachraoui, din Schaerbeek, și frații Ibrahim și Khalid El Bakraoui, din Laeken. Ei au fost identificați oficial de Parchetul federal, la 24 martie 2016.

Najim Laachraoui, unul dintre cei doi jihadiști care s-au aruncat în aer la aeroportul din Zaventem, a lucrat acolo ca angajat temporar până la sfârșitul anului 2012, cu câteva luni înainte de a pleca în Siria, informa, la 4 aprilie 2016, postul de televiziune flamand VTM, citat de AFP. În vârstă de 24 de ani, Najim Laachraoui, licențiat în electronică, este considerat artizanul atacurilor din Bruxelles, dar și de la Paris, din noiembrie 2015. Potrivit Parchetului federal belgian, în februarie 2013 el a plecat în Siria, unde s-a alăturat organizației Statul Islamic (SI), care a revendicat aceste două atentate.

Responsabil pentru atacul din stația de metrou Maelbeek a fost Khalid El Bakraoui, în vârstă de 27 de ani, de naționalitate belgiană. Fratele acestuia, Ibrahim El Bakraoui, în vârstă de 29 de ani, s-a aruncat în aer pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, împreună cu Laachraoui.

Ancheta nu a fost finalizată: au rămas unele semne de întrebare

Autorităţile nu sunt sigure încă cine din Statul Islamic a organizat şi ordonat atacurile, deşi 59 de oameni sunt în arest şi 60 au fost eliberaţi pe cauţiune. Întrebat despre autori, premierul belgian Charles Michel a declarat că ancheta este în curs, însă nu există îndoieli privind ideologia care a inspirat masacrul.

Cea mai recentă arestare a avut loc în luna ianuarie. A fost vorba despre un bărbat suspectat că a falsificat actele de identitate pentru Khalid El Bakraoui, kamikazele în vârstă de 27 de ani care a ucis 16 oameni într-o garnitură de metrou în staţia Maelbeek.

Deşi soldaţii sunt în continuare o prezenţă permanentă în staţiile importante din Bruxelles, oficiali din serviciile de securitate le-au spus reporterilor că există încă riscul ca militanţi înarmaţi să fie în libertate.

Mai multe articole despre:
atentate bruxelles